Lody z miętą i czekoladą - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISY Lody z miętą i czekoladą

Lody z miętą i czekoladą

by Julita Bator

Domowe lody to wcale nic trudnego, a ponadto robi się je zazwyczaj z kilku ogólnodostępnych składników. Ich niepodważalną przewagą nad kupnymi jest ich skład. Nie mają emulgatorów, stabilizatorów, barwników, ani sztucznych aromatów, mają też ograniczoną ilość cukru. Lody z miętą i czekoladą mają tylko zdrowe, niezbędne składniki.

 

Domowe lody są najlepsze

Z domowymi lodami eksperymentuję od lat i naprawdę bardzo rzadko się zdarza, że nie wychodzą. Ciągle szukam nowych smaków, by wszyscy domownicy dostali raz na jakiś czas to, co najbardziej lubią.

Lody z miętą i czekoladą powstały na prośbę mojego męża, który w deserach preferuje czekoladowe smaki. Dodatek świeżej mięty sprawia, że są one orzeźwiające, miętowo pachnące i bardziej zdrowe, co jest moim głównym motorem napędowym podczas tworzenia nowych przepisów.

Muszę zaznaczyć, że to, co dla jednych jest zaletą, a mianowicie dodatek świeżej mięty, dla innych może być przeszkodą, gdyż jej drobinki są wyczuwalne podczas jedzenia. Mięta świetnie wpływa na układ trawienny, wspomagając jego działanie, koi także nerwy. Czekolada ma magnez i poprawia nastrój. Czego więcej można chcieć od deseru :)?

 

Przepis na domowe lody z miętą i czekoladą

Lody z miętą i czekoladą

Składniki:

200 ml mleka

150 ml śmietanki 36%

3 żółtka jaj ekologicznych lub z  wolnego wybiegu

50 g nierafinowanego cukru

garść liści mięty

70 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  1. Mleko i śmietankę razem zagotować.
  2. Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek, a następnie ubić na puszystą masę żółtka i cukier.
  3. Do ubitych żółtek bardzo powoli i po odrobince wlewać zagotowane mleko ze śmietanką, cały czas miksując masę. (Jeśli wlejemy mleko za szybko, masa nam się zwarzy). Odstawić do ostudzenia.
  4. Listki mięty umyć, osuszyć i bardzo drobno pokroić.
  5. Czekoladę pokroić na niewielkie kawałki.
  6. Do ostudzonej masy dodać miętę i czekoladę i wymieszać.
  7. Przelać do płaskiego naczynia i włożyć do zamrażarki. Podczas mrożenia (trwa ono zazwyczaj 4-5 godzin) trzeba od czasu do czasu przemieszać masę, żeby się nie robiły kryształki lodu.

Domowe lody ananasowe

Mrożone jogurtowe batoniki

Wodne lody z owocami

Sorbet z jeżyn

Lody borówkowe

Zobacz także

Dodaj komentarz