W dzisiejszym odcinku podcastu rozmawiam o świątecznych zwyczajach w Hiszpanii oraz o tamtejszej kuchni z Pedro Escudero González. Pedro jest Hiszpanem, pochodzi z Valencji. Ma 31 lat i od sześciu…
Obiad
-
-
Na to, żeby w końcu ugotować sos z żurawiny wpadłam w Zakopanem, kiedy zrobiliśmy dość konkretny zapas oscypków i serków. Przypomniałam sobie wtedy, że z góralskimi serkami na ciepło świetnie komponuje się właśnie żurawina.
-
Najbardziej lubię takie przepisy, które są: zdrowe, smaczne, nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu. Pesto bazyliowo-pietruszkowe jest właśnie takie! I za to je uwielbiam. Ale po kolei:
-
ObiadPRZEPISY
Pomidorowa inna niż wszystkie dla wegetarian i nie tylko
by Julita Batorby Julita BatorZupa ta ze względu na skład zadowoli przede wszystkim wegetarian, ale smakować będzie każdemu. W pewnych kręgach zupa pomidorowa zaliczona zostałaby do zup owocowych, gdyż, jak podaje internetowy Słownik Języka…
-
Po co sobie w ogóle zawracać głowę jakimiś liśćmi z mniszka, które smakują jak sałata (najbardziej przypominają w smaku rukolę), podczas kiedy dowolny rodzaj sałaty możemy dostać w każdym supermarkecie?…
-
ObiadPRZEPISY
Bezglutenowe pizzerynki z mąki ryżowej i z ciecierzycy
by Julita Batorby Julita BatorKiedy spędzam ferie u swoich rodziców, moja mama kultywuje zwyczaj, w ramach którego stara się spełnić kulinarne zachcianki swoich wnuków, co oznacza, że jemy głównie mąkę. Raczymy się więc beztrosko…
-
ObiadPRZEPISY
Wykwintna sałatka jesienna z dynią, burakiem i orzechami laskowymi
by Julita Batorby Julita BatorUwielbiam tę sałatkę! Od pewnego czasu, a dokładniej, od kiedy została wymyślona przez Sylwię T., cieszy się ona niesłabnącym powodzeniem podczas naszych przyjęć rodzinnych. Pomysł na sos natomiast pochodzi z…