Czerwony barszcz z uszkami to podstawowe (i dla większości ulubione) danie polskiego wigilijnego stołu. Domowy barszczyk wymaga domowego zakwasu, który w przeciwieństwie do sklepowego nie ma szkodliwych dodatków chemicznych (np.…
Obiad
-
-
Przepis na tę zapiekankę mam od swojej teściowej. Robię go od lat i bywało nawet, że przyjmowałam nim (niezapowiedzianych) gości. Z relacji gości wynika, że zapiekanka mimo, iż prosta, jest…
-
Letnia sałatka z kaszą kuskus, pomidorami i miętą
-
„Maggi przyprawa w płynie” reklamowana jest jako ta, która nadaje potrawom piaty smak umami. Znamienne jest to, że w zasadzie każde danie potraktowane hojnie ową płynną przyprawą, smakuje prawie…
-
Już od jakiegoś czasu możemy na targu kupić nowe ziemniaki, które wyglądają zdecydowanie lepiej i apetyczniej od starych i pomarszczonych. Ale czy sięgając po nie, na pewno dostajemy to, o…
-
W moim domu rodzinnym od zawsze istniał taki podział przygotowywania niedzielnego/świątecznego obiadu, że tata obierał ziemniaki, mama szykowała mięso (najlepiej dwa rodzaje ?), a ja zajmowałam się surówkami. Ultra-prosta sałatka…
-
Z terminarza młodej mężatki Przepis na młodą kapustę zasmażaną to jedna z obowiązkowych receptur w naszym domu. Młodą kapustę można jeść tylko przez krótki okres w roku i właśnie dlatego…
-
ObiadPRZEPISY
Przepis na doskonały żurek wielkanocny – gęsty i aromatyczny
by Julita Batorby Julita BatorWielkanocne śniadanie Żurek to podstawa wielkanocnego śniadania w moim domu rodzinnym, na Podkarpaciu. Taki gęsty żurek, podany z różnymi wędlinami, chrzanem i chlebem jadło się tylko raz w roku. Żurek…
-
Zakwas na żurek jest podstawowym składnikiem domowego żurku.
-
W dzisiejszym odcinku podcastu rozmawiam o świątecznych zwyczajach w Hiszpanii oraz o tamtejszej kuchni z Pedro Escudero González. Pedro jest Hiszpanem, pochodzi z Valencji. Ma 31 lat i od sześciu…
- 1
- 2