Młoda kapusta, którą robię co roku na wiosnę - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISYObiad Młoda kapusta, którą robię co roku na wiosnę

Młoda kapusta, którą robię co roku na wiosnę

by Julita Bator

Z terminarza młodej mężatki

Przepis na młodą kapustę zasmażaną to jedna z obowiązkowych receptur w naszym domu. Młodą kapustę można jeść tylko przez krótki okres w roku i właśnie dlatego na wiosnę regularnie pojawia się u nas przepyszna, młoda kapusta z koperkiem. W pozostałych nie-wiosennych miesiącach też robię kapustę z tego przepisu, nie jest ona jednak wtedy już tak smaczna, jak ta pierwsza, nowalijkowa.

Recepturę na młodą, zasmażaną kapustę mam zapisaną w historycznym terminarzu z 2001, obok innych podstawowych przepisów kulinarnych, które będąc młodą mężatką, zanotowałam sobie od mojej mamy ?.

Co ciekawe i znamienne dla tamtych lat, jednym ze składników zapisanego przeze mnie przepisu jest margaryna „Planta”, którą zastąpiło z czasem poczciwe i niezawodne masło.

Update! Dziękuję za Waszą czujność! Młoda kapusta pojawia się planowo z czerwcu :). 

Sezonowa, młoda kapusta

 

Przepis na młodą kapustę

Młoda kapusta zasmażana

Składniki:

główka młodej kapusty

1 i ½ dużej cebuli

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

½ pęczka koperku

sól

pieprz

sok z cytryny

tłuszcz do smażenia

 

Wykonanie:

  1. Kapustę umyć i poszatkować.
  2. W garnku rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i przełożyć do niego kapustę, a następnie wlać ½ szklanki wody, posolić i pomieszać. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta zmięknie. Jeśli woda się wygotuje, trzeba jej trochę dolać, żeby potrawa się nie przypaliła.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na tłuszczu na złocisty kolor.
  4. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Dolać trochę wody (np. 1/3 szklanki) i energicznie mieszać, żeby się połączyła z mąką. Chwilę podsmażyć.
  5. Do ugotowanej kapusty dodać cebulę i przelać przez sitko zasmażkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagotować, wyłączyć gaz i wsypać drobno pokrojony koperek.

Podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielną przekąskę.

 

Sezonowa, wiosenna sałatka z mniszka to podobnie jak przepis na młodą kapustę zasmażaną, kolejna propozycja na sezonowe warzywa w kuchni.

Zobacz także

2 komentarze

Renata 15 maja, 2021 - 4:23 am

Odmiany wczesne kapusty zbiera się od początku czerwca do połowy lipca, odmiany średnio wczesne od końca lipca do września, a odmiany późne najwcześniej przed końcem października.
Dlatego ta kapusta którą kupujemy na wiosnę jest albo importowana albo sztucznie hodowana w szklarniach.

Reply
Julita Bator 15 maja, 2021 - 10:27 am

Dziękuję za czujność!

Reply

Dodaj komentarz