Z terminarza młodej mężatki
Przepis na młodą kapustę zasmażaną to jedna z obowiązkowych receptur w naszym domu. Młodą kapustę można jeść tylko przez krótki okres w roku i właśnie dlatego na wiosnę regularnie pojawia się u nas przepyszna, młoda kapusta z koperkiem. W pozostałych nie-wiosennych miesiącach też robię kapustę z tego przepisu, nie jest ona jednak wtedy już tak smaczna, jak ta pierwsza, nowalijkowa.
Recepturę na młodą, zasmażaną kapustę mam zapisaną w historycznym terminarzu z 2001, obok innych podstawowych przepisów kulinarnych, które będąc młodą mężatką, zanotowałam sobie od mojej mamy ?.
Co ciekawe i znamienne dla tamtych lat, jednym ze składników zapisanego przeze mnie przepisu jest margaryna „Planta”, którą zastąpiło z czasem poczciwe i niezawodne masło.
Update! Dziękuję za Waszą czujność! Młoda kapusta pojawia się planowo z czerwcu :).
Przepis na młodą kapustę
Młoda kapusta zasmażana
Składniki:
główka młodej kapusty
1 i ½ dużej cebuli
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
½ pęczka koperku
sól
pieprz
sok z cytryny
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
- Kapustę umyć i poszatkować.
- W garnku rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i przełożyć do niego kapustę, a następnie wlać ½ szklanki wody, posolić i pomieszać. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta zmięknie. Jeśli woda się wygotuje, trzeba jej trochę dolać, żeby potrawa się nie przypaliła.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na tłuszczu na złocisty kolor.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Dolać trochę wody (np. 1/3 szklanki) i energicznie mieszać, żeby się połączyła z mąką. Chwilę podsmażyć.
- Do ugotowanej kapusty dodać cebulę i przelać przez sitko zasmażkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagotować, wyłączyć gaz i wsypać drobno pokrojony koperek.
Podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielną przekąskę.
Sezonowa, wiosenna sałatka z mniszka to podobnie jak przepis na młodą kapustę zasmażaną, kolejna propozycja na sezonowe warzywa w kuchni.
2 komentarze
Odmiany wczesne kapusty zbiera się od początku czerwca do połowy lipca, odmiany średnio wczesne od końca lipca do września, a odmiany późne najwcześniej przed końcem października.
Dlatego ta kapusta którą kupujemy na wiosnę jest albo importowana albo sztucznie hodowana w szklarniach.
Dziękuję za czujność!