Śliwki pod kruszonką to pomysł na szybki i zdrowy deser z sezonowych owoców. Oprócz śliwek pasują do niego idealnie także inne owoce: borówki amerykańskie, morele, czy brzoskwinie. Przepis na śliwki pod orzechowo-owsianą kruszonką może uratować nas, gdy mamy niezapowiedzianych gości, gdyż jest to przepis bardzo nieskomplikowany i szybki w wykonaniu.
Ten przepis jest wariacją przepisu na owsiane crumble ze śliwkami.

Śliwki pod orzechowo-owsianą kruszonką.
Składniki:
100g masła + 2 łyżeczki do wysmarowania naczynia żaroodpornego lub naczynia na tartę
1/3 szklanki płatków owsianych górskich
½ szklanki wiórków kokosowych (bez dwutlenku siarki E 220)
2/3 szklanki orzechów laskowych i/ lub migdałów
1/3 szklanki nierafinowanego cukru
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki suszonego imbiru (opcjonalnie)
60 dag śliwek węgierek
Wykonanie:
- Masło rozpuścić w rondelku, zestawić z ognia.
- Orzechy rozdrobnić w malakserze (mają być wyczuwalne niewielkie kawałki).
- Do masła dodać wszystkie sypkie składniki i wymieszać.
- Wydrylować śliwki.
- Naczynie żaroodporne natłuścić masłem.
- Przygotowane owoce ułożyć jasną częścią w stronę spodu naczynia żaroodpornego.
- Posypać równomiernie kruszonką.
- Piec w temperaturze 180°C przez 25-30 minut. Po upieczeniu owoce mają być miękkie, a wierzch zarumieniony.
Deser smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno.
