Home PRZEPISY Śliwki pod orzechowo-owsianą kruszonką

Śliwki pod orzechowo-owsianą kruszonką

by Julita Bator

Śliwki pod kruszonką to pomysł na szybki i zdrowy deser z sezonowych owoców. Oprócz śliwek pasują do niego idealnie także inne owoce: borówki amerykańskie, morele, czy brzoskwinie. Przepis na śliwki pod orzechowo-owsianą kruszonką może uratować nas, gdy mamy niezapowiedzianych gości, gdyż jest to przepis bardzo nieskomplikowany i szybki w wykonaniu.

Ten przepis jest wariacją przepisu na owsiane crumble ze śliwkami.

 

 

Śliwki pod orzechowo-owsianą kruszonką.

Składniki:

100g masła + 2 łyżeczki do wysmarowania naczynia żaroodpornego lub naczynia na tartę

1/3 szklanki płatków owsianych górskich

½ szklanki wiórków kokosowych (bez dwutlenku siarki E 220)

2/3 szklanki orzechów laskowych i/ lub migdałów

1/3 szklanki nierafinowanego cukru

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki suszonego imbiru (opcjonalnie)

60 dag śliwek węgierek

 

Wykonanie:

  1. Masło rozpuścić w rondelku, zestawić z ognia.
  2. Orzechy rozdrobnić w malakserze (mają być wyczuwalne niewielkie kawałki).
  3. Do masła dodać wszystkie sypkie składniki i wymieszać.
  4. Wydrylować śliwki.
  5. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem.
  6. Przygotowane owoce ułożyć jasną częścią w stronę spodu naczynia żaroodpornego.
  7. Posypać równomiernie kruszonką.
  8. Piec w temperaturze 180°C przez 25-30 minut. Po upieczeniu owoce mają być miękkie, a wierzch zarumieniony.

Deser smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno.

 

Crumble z rabarbarem.

 

 

 

Śliwki pod orzechowo-owsianą kruszonką

Zobacz także

Dodaj komentarz