Home PRZEPISY Brownie z malinami

Brownie z malinami

by Julita Bator

Podobno brownie wziął swój początek z tego, że jakaś gospodyni domowa zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. W związku z czym ciasto nie wyrosło, ale za to było wspaniałe w smaku i ciekawe w konsystencji. Brownie z malinami z mąki orkiszowej zachwyci nawet wymagających gości.

W poniższym przepisie można zastąpić mąkę orkiszową zwykłą pszenną. Jeśli akurat nie mamy malin, to brownie i tak będzie udane i smaczne. Dodatek malin sprawia jednak, że ciasto jest lekko kwaskowate, ładniej się prezentuje i jest zdrowsze :).

 

Brownie z malinami

 

Składniki:

70 g masła

2 duże jajka

1 żółtko

150 -170 g nierafinowanego cukru

1/3 szkl. oleju

70 g mąki jasnej orkiszowej (lub zwykłej pszennej)

60 g kakao

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1  łyżeczka cukru waniliowego

2 szczypty sody oczyszczonej

¼ łyżeczki soli

150 g gorzkiej czekolady

2 garście malin

 

Wykonanie:

  1. Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.
  2. Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę.
  3. Dodać masło i olej i połączyć.
  4. W misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, sodę i sól.
  5. Suche składniki dodawać do masy i miksować na niskich obrotach, żeby nie napowietrzyć ciasta.
  6. Czekoladę pokroić na kawałki. Czekoladę i 1 garść malin wmieszać do ciasta.
  7. Masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach np. 20 cm x 20 cm. Powtykać resztę malin i piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. Kroić po ostygnięciu.

Przepis na niekłopotliwe ciasto z morelami.

Brownie z malinami

Zobacz także

Dodaj komentarz