Podobno brownie wziął swój początek z tego, że jakaś gospodyni domowa zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. W związku z czym ciasto nie wyrosło, ale za to było wspaniałe w smaku i ciekawe w konsystencji. Brownie z malinami z mąki orkiszowej zachwyci nawet wymagających gości.
W poniższym przepisie można zastąpić mąkę orkiszową zwykłą pszenną. Jeśli akurat nie mamy malin, to brownie i tak będzie udane i smaczne. Dodatek malin sprawia jednak, że ciasto jest lekko kwaskowate, ładniej się prezentuje i jest zdrowsze :).
Brownie z malinami
Składniki:
70 g masła
2 duże jajka
1 żółtko
150 -170 g nierafinowanego cukru
1/3 szkl. oleju
70 g mąki jasnej orkiszowej (lub zwykłej pszennej)
60 g kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szczypty sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
150 g gorzkiej czekolady
2 garście malin
Wykonanie:
- Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.
- Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę.
- Dodać masło i olej i połączyć.
- W misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, sodę i sól.
- Suche składniki dodawać do masy i miksować na niskich obrotach, żeby nie napowietrzyć ciasta.
- Czekoladę pokroić na kawałki. Czekoladę i 1 garść malin wmieszać do ciasta.
- Masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach np. 20 cm x 20 cm. Powtykać resztę malin i piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. Kroić po ostygnięciu.
Przepis na niekłopotliwe ciasto z morelami.
![Brownie z malinami](https://www.julitabator.pl/wp-content/uploads/2021/10/brownie-1-1024x605.jpg)
2 komentarze
Czy można pominąć w przepisie olej i dodać więcej masła ?
Myślę, że tak. Będzie pewnie nieco bardziej zwarte.