Bułeczki z owocami z przepisu mojej babci - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISYPieczywo Bułeczki z owocami z przepisu mojej babci

Bułeczki z owocami z przepisu mojej babci

by Julita Bator

Każdy z nas ma swoje smaki dzieciństwa. Bułeczki z owocami to jeden z moich smaków lata. Co roku, gdy na wakacje jeździliśmy do babci, ona robiła dla wnuków te właśnie bułeczki z wiśniami, albo jabłkami. Robiła je także w wersji na słono, gdzie farsz składał się z kapusty i białego sera. W tym wpisie dzielę się z Wami przepisem na owe bułeczki z owocami z przepisu mojej babci.

Mąki, ile zajmie

Kiedy moja mama chciała zapisać sobie ten przepis, poprosiła babcię (swoją mamę), żeby go jej podała. Podczas gdy większość składników miało określone proporcje, mąkę moja babcia dodawała w ilości „ile zajmie” 😊. Tak też przez lata robiła bułeczki moja mama, dodając tyle mąki, ile ona zajmie.

Żeby ten przepis mógł się pojawić na blogu, musiałam ukonkretnić jego ilość. Od tej pory mojej mamie też łatwiej będzie się robiło bułki z tego przepisu, kiedy ilość mąki jest jasno określona.

Bułeczki z owocami z przepisu mojej babci

 

Przepis na bułeczki z owocami

 

Bułeczki z owocami

około 25 sztuk

 

Składniki:

½ litra letniego mleka

30 g drożdży

1 łyżka nierafinowanego cukru

950 g mąki pszennej

3 łyżki oliwy lub oleju

50 g roztopionego i przestudzonego masła

2 jajka

1 łyżka soli

1 jajko do posmarowania bułek

 

Farsz:

4 duże jabłka

4 łyżki nierafinowanego cukru

1-2 łyżki cynamonu

lub:

1 i ½ kg wiśni

kilka łyżek nierafinowanego cukru

 

Wykonanie:

  1. W garnku połączyć niewielką ilość mleka z drożdżami i cukrem. Odstawić na 10 minut.
  2. Przesiać mąkę i połączyć z pozostałymi składnikami.
  3. Wyrobić porządnie ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  4. W tym czasie przygotować farsz:

Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, dodać cukier, cynamon i wymieszać.

Wiśnie wydrylować, odlać sok i posłodzić.

  1. Z ciasta odrywać kawałki (waga ok. 65 g / nieco większe niż orzech włoski w łupinie), formować kulkę, którą należy spłaszczyć. Na środek nałożyć farsz i skleić ciasto w bułkę (patrz na zdjęcia na dole). Jeśli mamy farsz wiśniowy, musimy uważać, żeby sok nie podszedł do boków, bo wówczas ciężko będzie zlepić ciasto.
  2. Bułki ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia na 10-15 min. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem.
  3. Piec w temperaturze 200°C przez około 35-40 minut, aż wierzch bułek lekko się zrumieni.

 

Na pierwszy raz można zrobić bułki z połowy przepisu.

Przechowują się ładnie na zewnątrz, w pojemniku z dostępem do powietrza. Ja przykryłam je bawełnianą ściereczką.

 

Drożdżowe bułki z mąki z ciecierzycy.

Zobacz także

Dodaj komentarz