Każdy z nas ma swoje smaki dzieciństwa. Bułeczki z owocami to jeden z moich smaków lata. Co roku, gdy na wakacje jeździliśmy do babci, ona robiła dla wnuków te właśnie bułeczki z wiśniami, albo jabłkami. Robiła je także w wersji na słono, gdzie farsz składał się z kapusty i białego sera. W tym wpisie dzielę się z Wami przepisem na owe bułeczki z owocami z przepisu mojej babci.
Mąki, ile zajmie
Kiedy moja mama chciała zapisać sobie ten przepis, poprosiła babcię (swoją mamę), żeby go jej podała. Podczas gdy większość składników miało określone proporcje, mąkę moja babcia dodawała w ilości „ile zajmie” 😊. Tak też przez lata robiła bułeczki moja mama, dodając tyle mąki, ile ona zajmie.
Żeby ten przepis mógł się pojawić na blogu, musiałam ukonkretnić jego ilość. Od tej pory mojej mamie też łatwiej będzie się robiło bułki z tego przepisu, kiedy ilość mąki jest jasno określona.

Przepis na bułeczki z owocami
Bułeczki z owocami
około 25 sztuk
Składniki:
½ litra letniego mleka
30 g drożdży
1 łyżka nierafinowanego cukru
950 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy lub oleju
50 g roztopionego i przestudzonego masła
2 jajka
1 łyżka soli
1 jajko do posmarowania bułek
Farsz:
4 duże jabłka
4 łyżki nierafinowanego cukru
1-2 łyżki cynamonu
lub:
1 i ½ kg wiśni
kilka łyżek nierafinowanego cukru
Wykonanie:
- W garnku połączyć niewielką ilość mleka z drożdżami i cukrem. Odstawić na 10 minut.
- Przesiać mąkę i połączyć z pozostałymi składnikami.
- Wyrobić porządnie ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- W tym czasie przygotować farsz:
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, dodać cukier, cynamon i wymieszać.
Wiśnie wydrylować, odlać sok i posłodzić.
- Z ciasta odrywać kawałki (waga ok. 65 g / nieco większe niż orzech włoski w łupinie), formować kulkę, którą należy spłaszczyć. Na środek nałożyć farsz i skleić ciasto w bułkę (patrz na zdjęcia na dole). Jeśli mamy farsz wiśniowy, musimy uważać, żeby sok nie podszedł do boków, bo wówczas ciężko będzie zlepić ciasto.
- Bułki ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia na 10-15 min. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w temperaturze 200°C przez około 35-40 minut, aż wierzch bułek lekko się zrumieni.
Na pierwszy raz można zrobić bułki z połowy przepisu.
Przechowują się ładnie na zewnątrz, w pojemniku z dostępem do powietrza. Ja przykryłam je bawełnianą ściereczką.
Drożdżowe bułki z mąki z ciecierzycy.


