Bułki bez dodatku mąki, za to z wartościowych, bogatych w składniki odżywcze produktów, bezglutenowe i w dodatku mocno proteinowe. Moja córka przyznała z uznaniem, że czynię postępy w kwestii wypieku pieczywa bez mąki. Te bułki mają być jak dotychczas najlepszym przepisem w tej kategorii. Nie są one oczywiście tak pyszne jak klasyczne pszenne bułeczki, niemniej jednak posmarowane świeżym masłem (uwielbiam i preferuję to z Mazur) smakują całkiem dobrze. Są bardzo proste w wykonaniu, dobrze się też przechowują. Mogą się lekko kruszyć.
Drożdżowe bułki z mąki z ciecierzycy
łatwe, 7 szt.
Składniki:
250 ml letniego mleka
15 g drożdży
25 g masła
250 g mąki z ciecierzycy
30 g mąki kokosowej
1,5 łyżki oliwy
1 jajko
1 łyżeczka soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
1 łyżeczka nierafinowanego cukru
Wykonanie:
- Rozrobić niewielką ilość mleka z drożdżami.
- Masło rozpuścić i przestudzić.
- W naczyniu połączyć wszystkie składniki.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce nakładać łyżką ciasto pamiętając o odległości między bułkami.
- Zostawić do wyrośnięcia na 10-15 min.
- Piec w temperaturze 200°C przez 35-40 min.
Bułki są świeże przez kilka dni. Nadają się do mrożenia.
O tym, jak przechowywać pieczywo, żeby długo było świeże, przeczytasz TUTAJ.
Bułeczki z owocami z przepisu mojej babci.
8 komentarzy
Czy bułki na mleku roślinnym i zastepstwem jajka wyjdą również?
Z mlekiem roślinnym nie powinno być żadnego problemu. Natomiast jeśli chodzi o zamienniki jajek – to też powinno się udać, tylko być może trzeba dostsować ilość. Ciasto docelowo jest dość zbite. Pozdrawam serdecznie.
Czy piecze Pani buleczki z funkcja termoobiegu czy bez? Drożdże świeże czy suche?
Kurczę drugi raz probuje i wychodzą mi jakieś takie płaskie i malo jędrne
Piekę dokładnie tak, jak w przepisie – świeże drożdże (to jest bez znaczenia jakie, tylko inaczej się je rozrabia). W funkcji góra-dół. Wychodzą takie, jak na zdjęciu – lekko wyrośnięte. Tu chodzi o to, że te bułki takie są :). Mąka z ciecierzycy jest specyficzna. Nie ma glutenu (który nadaje puszystość wypiekom), ma dużo białka, jest zdrową alternatywą dla białej mąki pszennej (mało wartościowej), a przy okazji jest bezglutenowa.
czy można pominąć mąkę kokosową i dac po prostu więcej ciecierzycowej lub zytniej?
Tak, spokojnie można ją zamienić. Kokosowa jest po to, żeby przełamać specyficzny smak ciecierzycy. Innej mąki (żytniej, czy ciecierzycowej) trzeba będzie dać troszkę więcej, niż w przepisie, bo kokosowa pęcznieje i wchłania więcej płynu, niż inne.
Czy z tego ciasta wyjdą pączki?
Nie robiłam z nich pączków. Może zamiast mąki kokosowej dać migdałową, bo kokosowa jest bardzo twarda po upieczeniu. Ale wtedy na pewno trzeba zwiększyć ilość którejś z mąk, bo kokosowa mocno „pije” wodę i bułki/pączki w niezmienionych proporcjach wyjdą za luźne. Trzeba by też dać tylko szczyptę soli, no i jakiś dżem do środka. Na pewno jest to pomysł do rozważenia, zwłaszcza że tłusty czwartek tuż, tuż :). Pozdrawiam!