Drożdżowe bułki z mąki z ciecierzycy - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISYPieczywo Drożdżowe bułki z mąki z ciecierzycy

Drożdżowe bułki z mąki z ciecierzycy

by Julita Bator

Bułki bez dodatku mąki, za to z wartościowych, bogatych w składniki odżywcze produktów, bezglutenowe i w dodatku mocno proteinowe. Moja córka przyznała z uznaniem, że czynię postępy w kwestii wypieku pieczywa bez mąki. Te bułki mają być jak dotychczas najlepszym przepisem w tej kategorii. Nie są one oczywiście tak pyszne jak klasyczne pszenne bułeczki, niemniej jednak posmarowane świeżym masłem (uwielbiam i preferuję to z Mazur) smakują całkiem dobrze. Są bardzo proste w wykonaniu, dobrze się też przechowują. Mogą się lekko kruszyć.

Drożdżowe bułki z mąki z ciecierzycy
łatwe, 7 szt.

Składniki:
250 ml letniego mleka
15 g drożdży
25 g masła
250 g mąki z ciecierzycy
30 g mąki kokosowej
1,5 łyżki oliwy
1 jajko
1 łyżeczka soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
1 łyżeczka nierafinowanego cukru

Wykonanie:

  1. Rozrobić niewielką ilość mleka z drożdżami.
  2. Masło rozpuścić i przestudzić.
  3. W naczyniu połączyć wszystkie składniki.
  4. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce nakładać łyżką ciasto pamiętając o odległości między bułkami.
  5. Zostawić do wyrośnięcia na 10-15 min.
  6. Piec w temperaturze 200°C przez 35-40 min.

Bułki są świeże przez kilka dni. Nadają się do mrożenia.

O tym, jak przechowywać pieczywo, żeby długo było świeże, przeczytasz TUTAJ.

Bułeczki z owocami z przepisu mojej babci.

Zobacz także

8 komentarzy

Sylwia 2 marca, 2020 - 1:46 pm

Czy bułki na mleku roślinnym i zastepstwem jajka wyjdą również?

Reply
Julita Bator 4 marca, 2020 - 9:15 pm

Z mlekiem roślinnym nie powinno być żadnego problemu. Natomiast jeśli chodzi o zamienniki jajek – to też powinno się udać, tylko być może trzeba dostsować ilość. Ciasto docelowo jest dość zbite. Pozdrawam serdecznie.

Reply
Kornelia 24 października, 2021 - 10:21 am

Czy piecze Pani buleczki z funkcja termoobiegu czy bez? Drożdże świeże czy suche?
Kurczę drugi raz probuje i wychodzą mi jakieś takie płaskie i malo jędrne

Reply
Julita Bator 26 października, 2021 - 7:39 am

Piekę dokładnie tak, jak w przepisie – świeże drożdże (to jest bez znaczenia jakie, tylko inaczej się je rozrabia). W funkcji góra-dół. Wychodzą takie, jak na zdjęciu – lekko wyrośnięte. Tu chodzi o to, że te bułki takie są :). Mąka z ciecierzycy jest specyficzna. Nie ma glutenu (który nadaje puszystość wypiekom), ma dużo białka, jest zdrową alternatywą dla białej mąki pszennej (mało wartościowej), a przy okazji jest bezglutenowa.

Reply
iza 4 sierpnia, 2020 - 4:51 pm

czy można pominąć mąkę kokosową i dac po prostu więcej ciecierzycowej lub zytniej?

Reply
Julita Bator 5 sierpnia, 2020 - 7:57 am

Tak, spokojnie można ją zamienić. Kokosowa jest po to, żeby przełamać specyficzny smak ciecierzycy. Innej mąki (żytniej, czy ciecierzycowej) trzeba będzie dać troszkę więcej, niż w przepisie, bo kokosowa pęcznieje i wchłania więcej płynu, niż inne.

Reply
Milena 26 stycznia, 2021 - 2:15 pm

Czy z tego ciasta wyjdą pączki?

Reply
Julita Bator 27 stycznia, 2021 - 4:20 pm

Nie robiłam z nich pączków. Może zamiast mąki kokosowej dać migdałową, bo kokosowa jest bardzo twarda po upieczeniu. Ale wtedy na pewno trzeba zwiększyć ilość którejś z mąk, bo kokosowa mocno „pije” wodę i bułki/pączki w niezmienionych proporcjach wyjdą za luźne. Trzeba by też dać tylko szczyptę soli, no i jakiś dżem do środka. Na pewno jest to pomysł do rozważenia, zwłaszcza że tłusty czwartek tuż, tuż :). Pozdrawiam!

Reply

Dodaj komentarz