Home PRZEPISY Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem

by Julita Bator

Z rabarbarem jest pewien ambaras, a mianowicie jest on tak kwaśny, że nie jeden raz rezygnowałam z jego udziału w swojej kuchni, ponieważ nie chciałam dawać do potrawy ogromnej ilości cukru, która zniwelowałaby jego kwaskowatość. W dzieciństwie w moim domu z rabarbaru robiło się kompot i zwykły biszkopt. Jadało się go też najprościej, jak to tylko możliwe – maczając długie łodygi w białym cukrze. Od kiedy moja świadomość zdrowotna mocno wzrosła, sama myśl o dodaniu do niego takiej ilości cukru, by jego smak był akceptowalny dla moich dzieci, powstrzymywała mnie od rabarbarowych eksperymentów.

Na szczęście zamiast cukru można użyć do słodzenia owoce: na przykład jabłka i suszone daktyle. Rabarbar z dodatkiem podduszonych jabłek i daktyli po pierwsze nie jest kwaśny, a po drugie jest potrawą składającą się z samych naturalnych, odżywczych składników. (Im więcej jabłek i przede wszystkim daktyli damy, tym słodszy będzie efekt końcowy). Choć niektórym może się to wydać dziwne, rabarbar nie jest owocem, a warzywem bogatym do tego w różnorodne witaminy i minerały.

Kruszonka także jest z półki pt. „Zdrowa żywność”. Mąka z ciecierzycy i wiórki kokosowe to wyjątkowo nieskowęglowodanowa posypka, smaczna i tak zdrowa, że aż trudno uwierzyć, że to deser.

Crumble z rabarbarem
łatwe, naczynie żaroodporne

Składniki:

3 jabłka

15 daktyli (lub więcej)

6 łodyg rabarbaru

½ łyżeczki startego świeżego imbiru

120 g masła + 1 łyżka do natłuszczenia naczynia

2 łyżki syropu klonowego

1 szkl. mąki z ciecierzycy

1 szkl. wiórków kokosowych

½ łyżeczki suszonego imbiru

Wykonanie:

  1. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze części.
  2. W rondelku umieścić jabłka z daktylami, dodać kilka łyżek wody i dusić pod przykryciem przez kilka minut, aż jabłka zmiękną, a następnie zmiksować na puree.
  3. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w paseczki.
  4. Do rabarbaru dodać puree z jabłek i daktyli oraz imbir i wymieszać.
  5. W rondelku roztopić masło z syropem klonowym.
  6. Do masła dodać mąkę połączoną z imbirem oraz wiórka i wymieszać.
  7. Na dnie natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego ułożyć rabarbar z jabłkami.
  8. Na wierzch równomiernie wyłożyć kruszonkę, docisnąć. Ważne jest, by kruszonka szczelnie przylegała do naczynia. Dzięki temu rabarbar będzie miękki, a ona twarda i krucha.
  9. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut, aż wierzch zbrązowieje.

Zobacz także

2 komentarze

Karolina 31 maja, 2021 - 9:00 pm

Czy tradycyjne masło można zastąpić masłem klarowanym bądź olejem kokosowym?

Reply
Julita Bator 1 czerwca, 2021 - 6:10 am

Jak najbardziej i masło klarowane i olej kokosowy się nadają.

Reply

Dodaj komentarz