Z rabarbarem jest pewien ambaras, a mianowicie jest on tak kwaśny, że nie jeden raz rezygnowałam z jego udziału w swojej kuchni, ponieważ nie chciałam dawać do potrawy ogromnej ilości cukru, która zniwelowałaby jego kwaskowatość. W dzieciństwie w moim domu z rabarbaru robiło się kompot i zwykły biszkopt. Jadało się go też najprościej, jak to tylko możliwe – maczając długie łodygi w białym cukrze. Od kiedy moja świadomość zdrowotna mocno wzrosła, sama myśl o dodaniu do niego takiej ilości cukru, by jego smak był akceptowalny dla moich dzieci, powstrzymywała mnie od rabarbarowych eksperymentów.
Na szczęście zamiast cukru można użyć do słodzenia owoce: na przykład jabłka i suszone daktyle. Rabarbar z dodatkiem podduszonych jabłek i daktyli po pierwsze nie jest kwaśny, a po drugie jest potrawą składającą się z samych naturalnych, odżywczych składników. (Im więcej jabłek i przede wszystkim daktyli damy, tym słodszy będzie efekt końcowy). Choć niektórym może się to wydać dziwne, rabarbar nie jest owocem, a warzywem bogatym do tego w różnorodne witaminy i minerały.
Kruszonka także jest z półki pt. „Zdrowa żywność”. Mąka z ciecierzycy i wiórki kokosowe to wyjątkowo nieskowęglowodanowa posypka, smaczna i tak zdrowa, że aż trudno uwierzyć, że to deser.
Crumble z rabarbarem
łatwe, naczynie żaroodporne
Składniki:
3 jabłka
15 daktyli (lub więcej)
6 łodyg rabarbaru
½ łyżeczki startego świeżego imbiru
120 g masła + 1 łyżka do natłuszczenia naczynia
2 łyżki syropu klonowego
1 szkl. mąki z ciecierzycy
1 szkl. wiórków kokosowych
½ łyżeczki suszonego imbiru
Wykonanie:
- Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze części.
- W rondelku umieścić jabłka z daktylami, dodać kilka łyżek wody i dusić pod przykryciem przez kilka minut, aż jabłka zmiękną, a następnie zmiksować na puree.
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić w paseczki.
- Do rabarbaru dodać puree z jabłek i daktyli oraz imbir i wymieszać.
- W rondelku roztopić masło z syropem klonowym.
- Do masła dodać mąkę połączoną z imbirem oraz wiórka i wymieszać.
- Na dnie natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego ułożyć rabarbar z jabłkami.
- Na wierzch równomiernie wyłożyć kruszonkę, docisnąć. Ważne jest, by kruszonka szczelnie przylegała do naczynia. Dzięki temu rabarbar będzie miękki, a ona twarda i krucha.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut, aż wierzch zbrązowieje.
2 komentarze
Czy tradycyjne masło można zastąpić masłem klarowanym bądź olejem kokosowym?
Jak najbardziej i masło klarowane i olej kokosowy się nadają.