Jaglanka jest dobra na każdą porę roku, ale jesienią i zimą sprawdzi się szczególnie. Ma bowiem mnóstwo witamin i minerałów, które wzmacniają organizm, dzięki czemu jesteśmy lepiej chronieni przed infekcjami wirusowymi. Niezwykłe właściwości tej, robionej z prosa kaszy polegają też na tym, że ma właściwości absorbujące wilgoć z organizmu, co w walce z wirusami jest bardzo przydatne. Dlatego spokojnie można powiedzieć, że jaglanka to postrach wirusów.
Wartości odżywcze
?W medycynie Dalekiego Wschodu kaszy jaglanej przypisuje się działanie rozgrzewające (idealna na jesienno-zimowe dni) i osuszające (absorbuje wilgoć z organizmu: zakatarzone nosy, chore zatoki).
Jest idealna w profilaktyce chorób wirusowych.
?Jest lekkostrawna, bezglutenowa, bogata w błonnik i zasadotwórcza (a jemy zdecydowanie za dużo produktów kwasotwórczych).
?Obniża stres (ma tryptofan), oraz poziom „złego” cholesterolu LDL, a równocześnie podnosi poziom „dobrego” – HDL.
?Jest bogata w magnez (mamy niedobory! A magnez niezbędny dla dobrego funkcjonowania) i potas (ważny dla serca).
?Jest bogata w witaminy z grupy B (stres, koncentracja, odporność), E (młodość) oraz w krzem (skóra, paznokcie i włosy).
Jak przygotować kaszę jaglaną?
Jak podawać kaszę jaglaną?
Źródła:
P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu
Podobne wpisy:
Bezglutenowe bułki z mąki z ciecierzycy.
Nadzwyczajna pokrzywa zwyczajna i jej właściwości.
Na ból gardła – syrop z szałwii.