„Śmierć tego nie ubodzie, u kogo szałwia w ogrodzie”. Tak mówiono kiedyś o szałwii, doceniając jej wielostronne zastosowanie w medycynie ludowej. Słowo „Salvia” pochodzi z łaciny i oznacza sprawy związane ze zdrowiem i leczeniem. Szałwię można stosować zarówno jako lek (na wiele dolegliwości) oraz jako przyprawę do tłustych potraw. Syrop z szałwii na kaszel i ból gardła to jeden ze sposobów na wykorzystanie cennych właściwości szałwii lekarskiej (Salvia officinalis).
O syropie z szałwii
Nasze ogrodowe ślimaki nie zagustowały w szałwii lekarskiej i tym sposobem mam jej w tym roku wielki urodzaj. Część liści ususzyłam, część nadal sobie rośnie i cieszy oko, a część przeznaczyłam na zrobienie syropu na kaszel i ból gardła.
W przepisie tym występuje duża ilość cukru, gdyż pełni on tu rolę naturalnego konserwantu.
Do syropu z szałwii wykorzystałam małe słoiczki po koncentratach i przecierach pomidorowych dając im drugie (a może i nawet trzecie) życie.
Wprawdzie syrop z tego przepisu robiłam po raz pierwszy, ale w podobny sposób moja mama od lat robi syrop z pędów sosny, dodając do niego tylko wodę i cukier. Syrop świetnie jej się przechowuje bez pasteryzacji i stojąc poza lodówką.
Syrop z szałwii na kaszel i ból gardła
Składniki:
1 litr wody
1 kg nierafinowanego cukru
100 g liści szałwii
opcjonalnie: sok z 1 cytryny
Wykonanie:
- Liście szałwii opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Wodę z cukrem zagotować w garnku z grubym dnem.
- Do wrzącej wody dodać liście szałwii, zmniejszyć ogień i gotować przez 4-5 minut.
- Ostudzić i wstawić do lodówki.
- Po 3 dniach przecedzić i ewentualnie dodać sok z cytryny.
- Przelać do wyparzonych niewielkich słoiczków.
Przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.
Syrop z szałwii jest dość mocny, dlatego używamy go w niewielkich ilościach. A najlepiej decyzję skonsultować z lekarzem.
Smalec gęsi także może wspomóc walkę z przeziębieniem.
Jak się nie dać przeziębieniu? Rady lekarki pediatry-naturoterapeutki.
Gorczyca wspomaga leczenie przeziębienia i innych chorób.