Kupując śniadaniówkę ważne są dla nas różne cechy: np. cena, wygląd, pojemność, waga, ale też to, z czego jest zrobiona. Jest to o tyle ważne, że będzie mieć ona kontakt z jedzeniem naszym, czy naszych dzieci. Jak wybrać więc dobrą śniadaniówkę?
Jaki materiał jest bezpieczny?
✅Przede wszystkim stal nierdzewna. Nie wchodzi w kontakt z żywnością, jest łatwa w utrzymaniu, bez problemu się ją recyclinguje♻️. Może mieć pokrywkę ze stali lub z silikonu.
✅Drewniane Bento (dostępne np. na Allegro).
✅Tworzywo sztuczne, przeznaczone do kontaktu z żywnością.
Silikon – bezpieczny w kontakcie z żywnością. Minusem w przypadku lunchboxów jest jego największa zaleta – elastyczność.
PP – Polipropylen (nr 5). Nie zawiera szkodliwych zmiękczaczy, ani bisfenolu A. Jest odporny na wysoką temperaturę. Obecnie jest traktowany jako materiał ekologiczny, z czym nie do końca się zgadzam.
PE – Polietylen. (Mamy tu 2 rodzaje: PE HD (nr 2) – bezpieczniejszy i PE LD (nr 4) – mniej bezpieczny. Teoretycznie bez szkodliwych zmiękczaczy. W praktyce może je zawierać.
Tritan (nr 7). Uznawany (jak dotychczas) za bezpieczny w kontakcie z żywnością.
Plastik dopuszczony do kontaktu z żywnością, mimo niewątpliwych zalet (waga, cena i wygoda w użytkowaniu) ma też swoją ciemną stronę. A mianowicie przyczynia się do powstawania coraz większych gór śmieci. Z biegiem czasu powstaje z niego mikroplastik, który jest bardzo niebezpieczny dla morskiej fauny🐳🐬. Dlatego warto go po prostu unikać.
Jakich materiałów unikać❓
❌Aluminium – jest go tak dużo wokół nas, że jego normy w naszych organizmach są już przekroczone (zwłaszcza u młodych), a nadmiar jest szkodliwy.
❌Bambus. W rzeczywistości jest to kompozyt bambusowy, zawierający m. in. kontrowersyjną melaminę, która może uwalniać się podczas użytkowania pojemnika.
❌Plastik oznaczony na spodzie jako OTHER/INNE (nr 7). Może zawierać niebezpieczny dla zdrowia bisfenol A. (Chyba, że zaznaczono na opakowaniu, że jest BPA free, albo że jest to tritan).
Do śniadaniówki idealnie nadają się: bezglutenowe pizzerynki z mąki ryżowej i ciecierzycy, najzdrowsze na świecie batoniki, albo orkiszowo-gryczane babeczki.