Najzdrowsze na świecie batoniki - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISY Najzdrowsze na świecie batoniki

Najzdrowsze na świecie batoniki

by Julita Bator

Przez ostatnie miesiące intensywnie wykańczałam przepisy do kolejnej książki. Efekt moich zmagań kuchennych pod tytułem Zamień chemię na energię. Zdrowie i siła na wynos  pojawi się już 1. sierpnia w księgarniach. A dziś przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych przepisów na zdrowe desery, pochodzący z najnowszej książki. Batoniki te w doskonały sposób łączą w sobie walory zdrowotne (pestki, ziarna, bakalie) i smakowe (są pyszne, choć nie zawierają cukru). Do tego mają zwartą konsystencję, dlatego można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na wycieczkę. Nadają się też do mrożenia.

Najzdrowsze na świecie batoniki
łatwe, ok. 15 szt.

  • 120 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 180 g pestek dyni
  • 60 g nasion siemienia lnianego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki syropu klonowego (20 g)
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g suszonych moreli bez dwutlenku siarki
  • 10 g suszonej żurawiny
  • szczypta soli kamiennej, morskiej lub himalajskiej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 30 g musu jabłkowego
  • 2 łyżeczki kakao

do dekoracji:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie: kilka rozdrobnionych pistacji
  1. Płatki owsiane, pestki dyni i siemię lniane nieco rozdrobnić.
  2. Masło roztopić w rondelku, zdjąć z ognia, dodać syrop klonowy i masło orzechowe, wymieszać, a następnie połączyć z płatkami, pestkami i siemieniem i ponownie wymieszać.
  3. Morele i żurawinę drobno posiekać.
  4. Do masy z płatkami i pestkami dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  5. Masę przełożyć do formy o wymiarach 20 cm na 50 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
  6. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wylać na masę. Posypać pistacjami po wierzchu.
  7. Umieścić w lodówce na 30 minut. Wyjąć i pokroić na kawałki.

Batoniki przechowywać w lodówce, można mrozić. Opcjonalnie można przygotować tę przekąskę w wersji mniej chrupiącej, należy wówczas pestki i płatki zemleć bardzo drobno, na gładką masę.

Wartości odżywcze w 100 g: białko 15,98 g, węglowodany ogółem 36,24 g, w tym cukry 9,93 g, błonnik 5,73 g

mus jabłkowy
łatwe

  • 1 kg jabłek (najlepiej takich, które szybko poddają się obróbce termicznej)
  1. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Umieścić je w garnku, dolać niewielką ilość wody, tak by zakrywała jabłka na ok. 1 cm.
  3. Gotować je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będą zupełnie miękkie. (Jeśli nadal są twarde, a woda odparowała, należy ją uzupełnić).
  4. Jeśli po ugotowaniu pozostał płyn, odlać go, a same jabłka zmiksować na gładką masę.

Po wystygnięciu mus można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Zachowa dłużej przydatność do spożycia, jeśli pod wieczkiem umieścimy folię śniadaniową.

Mus jabłkowy można dodawać do wypieków czy stosować do codziennych potraw takich jak owsianka, ryż.

Zobacz także

2 komentarze

Justyna 19 września, 2022 - 5:53 pm

Mnie zastanawia jak długo mogę je przechowywać w lodówce? Czy taki tydzień dadzą radę?

Reply
Julita Bator 29 września, 2022 - 4:49 pm

Myślę, że powinny tydzień wytrzymać. Najważniejsze, żeby mus jabłkowy był świeży, bo tylko on może się tak naprawdę zepsuć.

Reply

Dodaj komentarz