Home PRZEPISY Niekłopotliwe ciasto z morelami

Niekłopotliwe ciasto z morelami

by Julita Bator

Sezon na letnie owoce trwa krótko (oj za krótko!), dlatego staram się serwować je w różnych odsłonach i konstelacjach, żeby jak najwięcej z nich zdążyć skosztować, zanim się skończą. Niekłopotliwe ciasto z morelami jest sezonowe, niskosłodzone i bardzo proste.

Ciasto z morelami jest bardzo niekłopotliwe, bo oprócz moreli, które są sezonowe, ale które z łatwością możemy zastąpić innymi owocami, pozostałe składniki mamy w spiżarni i lodówce. Ciasto to (zwane w niektórych rejonach Polski plackiem 😊) nie wymaga użycia miksera. Ot, wrzucamy składniki suche do jednej miski, mokre do drugiej, mieszamy, łączymy i pieczemy.

 

Niekłopotliwe ciasto z morelami

 

Składniki

 

300 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej (połączyłam jasną z graham pół na pół)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

100 g nierafinowanego cukru

 

300 ml gęstego jogurtu naturalnego

100 g masła roztopionego i przestudzonego

1 łyżeczka octu jabłkowego

skórka i sok z 1 cytryny

około 200 g moreli (mogą być też śliwki, wiśnie lub niewielkie brzoskwinie)

 

Wykonanie:

  1. W dwóch miskach połączyć ze sobą składniki suche i mokre. A następnie drewnianą łyżką wymieszać je razem.
  2. Masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm (lub troszkę większą).
  3. Morele umyć, osuszyć i przepołowić. Wyłożyć na wierzch ciasta płaską stroną do góry. Pamiętamy o zachowaniu odstępów między kawałkami owoców, żeby ciasto dobrze wyrosło.
  4. Piec w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.

Ostudzić przed krojeniem.

 

Przepis na najlepszą szarlotkę ever.

Owsiane crumble ze śliwkami.

Sezonowe warzywa i owoce w lipcu.

 

 

 

Zobacz także

Dodaj komentarz