Sezon na letnie owoce trwa krótko (oj za krótko!), dlatego staram się serwować je w różnych odsłonach i konstelacjach, żeby jak najwięcej z nich zdążyć skosztować, zanim się skończą. Niekłopotliwe ciasto z morelami jest sezonowe, niskosłodzone i bardzo proste.
Ciasto z morelami jest bardzo niekłopotliwe, bo oprócz moreli, które są sezonowe, ale które z łatwością możemy zastąpić innymi owocami, pozostałe składniki mamy w spiżarni i lodówce. Ciasto to (zwane w niektórych rejonach Polski plackiem ?) nie wymaga użycia miksera. Ot, wrzucamy składniki suche do jednej miski, mokre do drugiej, mieszamy, łączymy i pieczemy.
Niekłopotliwe ciasto z morelami
Składniki
300 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej (połączyłam jasną z graham pół na pół)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
100 g nierafinowanego cukru
300 ml gęstego jogurtu naturalnego
100 g masła roztopionego i przestudzonego
1 łyżeczka octu jabłkowego
skórka i sok z 1 cytryny
około 200 g moreli (mogą być też śliwki, wiśnie lub niewielkie brzoskwinie)
Wykonanie:
- W dwóch miskach połączyć ze sobą składniki suche i mokre. A następnie drewnianą łyżką wymieszać je razem.
- Masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm (lub troszkę większą).
- Morele umyć, osuszyć i przepołowić. Wyłożyć na wierzch ciasta płaską stroną do góry. Pamiętamy o zachowaniu odstępów między kawałkami owoców, żeby ciasto dobrze wyrosło.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.
Ostudzić przed krojeniem.
Przepis na najlepszą szarlotkę ever.
Sezonowe warzywa i owoce w lipcu.
2 komentarze
Przepysznie wygląda to ciasto! Aż kusi żeby dodać troche bitej śmietany 😀
Śmietana – zawsze :).