Home PRZEPISYObiad Letnia zapiekanka z warzywami

Letnia zapiekanka z warzywami

by Julita Bator

Przepis na tę zapiekankę mam od swojej teściowej. Robię go od lat i bywało nawet, że przyjmowałam nim (niezapowiedzianych) gości. Z relacji gości wynika, że zapiekanka mimo, iż prosta, jest bardzo smaczna.

Jej niezaprzeczalnym atutem jest dostępność składników i ich niska (w sezonie) cena. Letnia zapiekanka z warzywami jest ponadto prosta, zdrowa i smaczna.

Warzyw nigdy za wiele

Wszyscy (a z pewnością większość z nas) cierpimy na niedobór warzyw w diecie. Lato jest cudownym czasem, kiedy niedobory te łatwo nadrabiać, bo warzywa aż się proszą o kupienie i przyrządzenie. Dzięki tej zapiekance dostarczymy sobie w łatwy i smaczny sposób  2-3 porcje warzyw (z zalecanych aż 5-7).

Letnia zapiekanka z warzywami jest odżywcza, totalnie warzywna, smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. I niech Was nie zwiedzie tytuł. Zapiekanka jest letnia tylko z nazwy, tak naprawdę jest niewiarygodnie gorąca! Dosłownie i w przenośni😉.

 

Letnia sałatka z warzywami

Składniki:

2 papryki czerwone lub żółte

10 ziemniaków

3 niewielkie cukinie

3 cebule

2-3 pomidory

tłuszcz do smażenia

100 g startego, żółtego sera

sól

pieprz

oregano

rozmaryn

tymianek

papryka w proszku

natka pietruszki

 

Wykonanie:

  1. Paprykę pozbawić nasionek, ziemniaki i cukinię obrać i umyć. Warzywa pokroić w kostkę.
  2. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka.
  3. Pomidory obrać i pokroić na kawałki.
  4. W naczyniu żeliwnym rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojone warzywa oprócz pomidorów. Dodać przyprawy i wymieszać. Przykryć i gotować na średnim ogniu około pół godziny, aż warzywa (przede wszystkim ziemniaki) zmiękną. Na około 10 minut przed końcem gotowania wrzucić pomidory i lekko je wmieszać. Na kilka minut przed końcem posypać po wierzchu serem.
  5. Po nałożeniu na talerz posypać natką.

Ważne, żeby w trakcie duszenia jak najrzadziej mieszać potrawę. Ja mieszam dwa, maksymalnie trzy razy, bo inaczej warzywa się rozpadają. Jeśli pod koniec duszenia w garnku jest dużo płynu, odlać go chochlą.

Najlepiej smakuje tego samego dnia, od razu po przyrządzeniu.

Zapiekankę można robić z dowolnych proporcji warzyw.

 

Letnia zupa ze świeżych pomidorów.

 

Zobacz także

Dodaj komentarz