„Śmierć tego nie ubodzie, u kogo szałwia w ogrodzie”. Tak mówiono kiedyś o szałwii, doceniając jej wielostronne zastosowanie w medycynie ludowej. Słowo „Salvia” pochodzi z łaciny i oznacza sprawy związane…
Przetwory
-
-
Niektórym z nas, a zwłaszcza dzieciom niektórych z nas ? trudno wyobrazić sobie pewne potrawy bez dodatku ketchupu. Parówki, frytki, kiełbaska z ogniska to dania, gdzie brak ketchupu oznaczałby niepełną…
-
„Maggi przyprawa w płynie” reklamowana jest jako ta, która nadaje potrawom piaty smak umami. Znamienne jest to, że w zasadzie każde danie potraktowane hojnie ową płynną przyprawą, smakuje prawie…
-
KosmetykiPRZEPISYPrzetwory
Smalec gęsi w kuchni, łazience i apteczce
by Julita Batorby Julita BatorPolska jest potentatem w hodowli gęsiny, której większość trafia na rynki zagraniczne. Niestety, gdyż hodowla gęsi odbywa się w sposób zrównoważony, z poszanowaniem ptactwa i docelowego klienta, a gęsie wyroby…
-
Na to, żeby w końcu ugotować sos z żurawiny wpadłam w Zakopanem, kiedy zrobiliśmy dość konkretny zapas oscypków i serków. Przypomniałam sobie wtedy, że z góralskimi serkami na ciepło świetnie komponuje się właśnie żurawina.
-
Kiszone ogórki to jedna z moich większych miłości. A do tego miłości stałych i odwzajemnionych, bez których nie wyobrażam sobie życia :). Dlatego zawsze w lipcu rezerwuję sobie czas na…
-
Konfitura wiśniowa W dzisiejszych czasach możemy w zasadzie wszystko kupić od ręki. Nie inaczej powinno być z konfiturą wiśniową. O tym, że jest inaczej, przekonałam się boleśnie pewnego dnia, kiedy…
-
Odkąd pamiętam, u mnie w domu robiło się powidła ze śliwek, a z pozostałych owoców – dżemy. Z wiśni także dodatkowo konfitury. Kiedy moja mama zaprezentowała mi ostatnio efekt zastosowania…
-
O genialnym działaniu octu jabłkowego możecie przeczytać we wpisie na blogu https://www.julitabator.pl/moje-bestsellery-stycznia/. Przepis jest banalnie prosty, można go zrobić od razu na dłużej. Jest bez porównania lepszy (w smaku i…
-
Wiosna i lato to najlepszy czas na ogórki małosolne, to znaczy takie, które kisimy i zjadamy na bieżąco, w odróżnieniu od ogórków kiszonych, z których robimy zapasy na zimę (ja…