Ocet jabłkowy - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISY Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

by Julita Bator

O genialnym działaniu octu jabłkowego możecie przeczytać we wpisie na blogu https://www.julitabator.pl/moje-bestsellery-stycznia/.
Przepis jest banalnie prosty, można go zrobić od razu na dłużej. Jest bez porównania lepszy (w smaku i działaniu) od tego ze sklepu.

2 przepisy na ocet jabłkowy?

Przepis nr 1 (pochodzi z mojej książki „Młodziej, piękniej, zdrowiej”)
?2 i ½ kg jabłek
?2 l przefiltrowanej lub przegotowanej i ostudzonej wody
?100 g nierafinowanego cukru lub miodu

1. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki. Usunąć ogonki i ewent. gniazda nasienne.

2. Jabłka przełożyć do słoja, zalać wodą z cukrem.

3. Słoik przykryć gazą lub ręcznikiem papierowym i zabezpieczyć gumką recepturką.

4. Odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 3-5 tyg.

5. Gotowy ocet przelać przez gazę do butelek i przechowywać w temp. pokojowej.

WAŻNE! Jabłka muszą być całkowicie zalane wodą, inaczej mogą spleśnieć. Na wierzch jabłek jako obciążenie kładę szklany talerzyk, kieliszek lub kieliszek do jajka.

Przepis nr 2 (przepis mojej mamy)

1. 1 i ½ litrowy wek napełnić obierkami z jabłek (robiąc np. ryż z jabłkami, szarlotkę) do wys. 3/4 słoja.
2. Wek zalać ½ l wody.
3. Dodać 1-2 łyżki miodu.
4. Pozostałe kroki jak w przepisie nr 1.

Zobacz także

Dodaj komentarz