Gryka – to dobra nowina – znów jest modna! A to za sprawą Adele, a konkretnie diety sirtuinowej, dzięki której piosenkarka spektakularnie schudła. Produkty sirtuinowe regulują liczne procesy metaboliczne organizmu. Ich ogromną, coraz częściej podkreślaną w licznych publikacjach zaletą jest to, że oddziałują jednocześnie na spalanie tłuszczu i zwiększenie masy mięśniowej. Ponadto poprawiają sprawność komórek. Oznacza to w ogromnym skrócie, że jesz produkty z grupy sirtuin i chudniesz :).
Działanie aktywujące sirtuiny wykazuje m.in. zawarta w gryce rutyna. Dotychczas rutynę kojarzyliśmy z innymi, nie mniej ważnymi funkcjami dla naszego organizmu: wzmacnianie naczyń krwionośnych i włosowatych, czy obniżanie ciśnienia krwi. Jest ona także antidotum na działanie różnych form promieniowania (w tym rentgenowskiego).
Gryka wbrew obiegowej opinii nie jest zbożem, a należy do tzw. pseudobóż (zbóż rzekomych). W kuchni może odgrywać wiele ról. Najczęściej wciela się w postać kaszy (prażonej lub białej), możemy ją także zemleć i stosować jako mąkę bezglutenową. Ja najczęściej mielę grykę białą (niepaloną) i używam jej (zazwyczaj w połączeniu z mąką owsianą) do ciast. Z mąki gryczanej możemy zrobić także naleśniki, lane ciasto do zupy, czy panierkę do ryb lub mięsa. Gryka jest rośliną bezglutenową o lekkim, charakterystycznym posmaku. Jest źródłem wartościowych węglowodanów i białka, zawiera też witaminy, makro- i mikroelementy. Ma niski indeks glikemiczny (IG 40).
Chleb gryczany
łatwe, 1 foremka
Składniki:
500 g mąki gryczanej lub kaszy gryczanej niepalonej
350 g letniej, filtrowanej wody
3 łyżki oliwy
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka nierafinowanego cukru
1 łyżeczka soli morskiej, kamiennej lub himalajskiej
2 jaja z hodowli ekologicznej
Wykonanie:
- Kaszę zemleć na mąkę.
- Do wody dodać drożdże, cukier i dokładnie wymieszać
- Do mąki dodać sól i połączyć. A następnie wlać oliwę, jajka i wodę.
- Ciasto wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie dodatkowo lekko naoliwionego tłuszczem) blaszki o wymiarach 24cmx13cm.
- Chleb przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 min.
- Piec w temperaturze 220°C przez ok. 30 minut, aż wierzch zbrązowieje.
- Wyjąć chleb z blaszki i studzić na kratce.
Można go mrozić w kawałku, lub pokrojony na kromki. O tym, jak przechowywać chleb, żeby długo był świeży, możesz przeczytać TUTAJ.
Z kaszy gryczanej można także zrobić bułki gryczane oraz gryczano-orkiszowe babeczki, idealne na wynos.
Źródła:
A. Goggins, G. Matten, „Dieta Sirt”
P. Pitchford, „Odżywianie dla zdrowia”
5 komentarzy
Bardzo rzeczowy komentarz do glutenowej otoczki.
Dziękuję za podjecie tego tematu.
Rzeczywiście czas wyrabiania pieczywa i produktów cukierniczych ma ogromne znaczenie co zauważyłam przy okazji zajadania sie babami wielkanocnymi z firmy częstochowskiej z Kamyka.
Pozdrawiam ciepło
Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam :).
A jeżeli drożdże są suche to ile dodać?
Ile dodać suchych drożdży?
2 razy mniej, czyli w tym wypadku wystarczy 10 gram suchych drożdży.