Home PRZEPISYPieczywo Jak przechowywać chleb, żeby długo był świeży?

Jak przechowywać chleb, żeby długo był świeży?

by Julita Bator

Szukanie odpowiedzi na to pytanie zajęło mi trochę czasu, ale w końcu udało się znaleźć optymalne rozwiązanie.

Pal sześć, kiedy chleb zanadto wysychał, wtedy po prostu szedł na przemiał (na bułkę tartą), albo stawał się karmą dla znajomych kur. Gorzej, kiedy pleśniał… A tak się działo, gdy przechowywałam go w lodówce, albo owiniętego w torebkę papierową, a następnie szczelnie w woreczek foliowy. Nie sprawdził mi się w tej roli także metalowy chlebak, ani woskowijki.

W jakich więc warunkach chleb dobrze się przechowuje?

Najlepiej jest mu w temperaturze pokojowej, kiedy jest zabezpieczony przed wysychaniem, ale ma dopływ powietrza.

Sprawę rozwiązał chlebak z regulowaną wentylacją. Przechowujemy więc chleb i bułki w plastikowym chlebaku z bambusową pokrywą, który od środka wyłożyłam papierem. W zasadzie bez znaczenia, czy pieczywo znajduje się dodatkowo w torebce papierowej, czy leży luzem (w tym chlebaku) i tak zachowuje świeżość, nie wysycha i nie pleśnieje. Ważne jest, żeby między pieczywem była przestrzeń dla dobrej cyrkulacji powietrza. Nasz chlebak trzymamy w wysuwanej szufladzie. Być może gdyby stał na blacie, ta torebka papierowa byłaby niezbędna.

Pieczywo można także przechowywać w lnianych woreczkach, albo glinianym naczyniu (np. w garnku rzymskim). Sprawdza się również drewniany chlebak z deseczek, a pieczywo przechowujemy w nim w lnianej, bądź bawełnianej ściereczce. 

Kiedy mam za dużo pieczywa, mrożę je. Chleb zwykły w kawałku, natomiast „specjalistyczny” (np. gryczany) pokrojony w kromki i poprzedzielany papierem śniadaniowym, żeby się nie sklejał.

Przepis na chleb ze zdjęcia można pobrać wraz z ebookiem, zapisując się do newslettera.

 

Chlebak „Online” Tescoma

Zobacz także

Dodaj komentarz