Home Zdrowe życie Jedz zdrowo, czyli sezonowo. Kalendarz sezonowości warzyw i owoców – styczeń

Jedz zdrowo, czyli sezonowo. Kalendarz sezonowości warzyw i owoców – styczeń

by Julita Bator

Jedz zdrowo, czyli sezonowo. A do tego lokalnie i najlepiej ekologicznie. Są to podstawowe zasady zdrowego odżywiania. Wiedząc (i korzystając z tej wiedzy 😉), jakie warzywa i owoce są charakterystyczne dla danej pory roku, możemy już wcielić w życie jedną z powyższych zasad.

Zimą królują bulwy i warzywa strączkowe, ale możemy także legalnie jeść sałatę, roszponkę!

Do zielonych koktajli wrzucamy jarmuż. Upieczony jarmuż staje się chipsami, a zblanszowany jest świetny jako dodatek do kasz.

Z warzyw korzeniowych robimy rozgrzewające zupy, albo pieczemy je w piekarniku z dodatkiem ziół.

Ze strączków przygotowujemy zupy, gulasze (przepis na Chilli con carne jest TUTAJ), ale także ciastka i brownies.

Jemy kapustę kiszoną i kiszone ogórki (przepis na kiszone ogórki jest TUTAJ), które są bogactwem probiotycznych bakterii, ale też witaminy C.

Korzystając z kalendarza sezonowości warzyw i owoców może po raz pierwszy w życiu zjemy cykorię albo topinambur. Wcześniej z warzywami sezonowymi było tak, jak z wystawą czasową w muzeum czy galerii. Kto się spóźnił, ten się nie załapał. Zmiany, jakie nastąpiły w ciągu ostatnich kilkunastu lat spowodowały, że dziś mamy niemal nieograniczony dostęp do wszelakich warzyw i owoców przez cały rok (taką wystawę stałą). I tu pojawia się paradoks, bo tkwiąc w starych nawykach, w kółko kupujemy te same, znane i sprawdzone produkty. Tak lubimy przecież pomidory, ogórki i banany🙂.

Zima to nie tylko marchewka, jabłka i ziemniaki. Ale zima to na pewno nie świeże ogórki, papryka i winogrona.

Jedz lokalnie, żyj optymalnie!

 

KALENDARZ SEZONOWOŚCI WARZYW I OWOCÓW

 

Zobacz także

Dodaj komentarz