Odkąd pamiętam, z okazji większych świąt robiłyśmy z moją mamą ciasteczka z orzechami, które do dzisiaj są moim najbardziej ulubionym wypiekiem ever. Nasza mama, by uchronić ciastka przed natychmiastową konsumpcją,…
PRZEPISY
-
-
NapojePRZEPISY
Gløgg – naturalny grzaniec po szwedzku, idealny na zimowy wieczór
by Julita Batorby Julita BatorW Skandynawii w zimowych miesiącach (podobno) każdy raczy się gløggiem, czyli ichniejszym grzanym winem. W Polsce ten wyśmienity napój alkoholowy został rozpowszechniony dzięki temu, że zaprawa do gløgga stanowi asortyment…
-
W dzisiejszym odcinku podcastu rozmawiam o świątecznych zwyczajach w Hiszpanii oraz o tamtejszej kuchni z Pedro Escudero González. Pedro jest Hiszpanem, pochodzi z Valencji. Ma 31 lat i od sześciu…
-
Dodatek lukru na pierniczkach sprawia, że są one nie tylko słodsze, ale i piękniejsze. Samo dekorowanie pierniczków także należy do przyjemności i może stać się corocznym, rodzinnym, przedświątecznym rytuałem. W…
-
Święta Bożego Narodzenia mają to do siebie, że celebrowanie okresu przedświątecznego jest równie przyjemne, co same święta. Pieczenie pierniczków, robienie ozdób choinkowych, wymyślanie i szukanie prezentów, planowanie potraw wigilijnych i…
-
KosmetykiPRZEPISYPrzetwory
Smalec gęsi w kuchni, łazience i apteczce
by Julita Batorby Julita BatorPolska jest potentatem w hodowli gęsiny, której większość trafia na rynki zagraniczne. Niestety, gdyż hodowla gęsi odbywa się w sposób zrównoważony, z poszanowaniem ptactwa i docelowego klienta, a gęsie wyroby…
-
PRZEPISYRóżneZdrowe słodyczeZdrowe życie
Rodzinny, zdrowy kalendarz adwentowy 2020
by Julita Batorby Julita BatorKażda okazja jest dobra do tego, żeby wyrabiać w naszych dzieciach zdrowe nawyki. Moda na otwieranie okienek kalendarza adwentowego w celu zjedzenia czekoladki niekoniecznie należy do tej kategorii. Kiedy…
-
Na to, żeby w końcu ugotować sos z żurawiny wpadłam w Zakopanem, kiedy zrobiliśmy dość konkretny zapas oscypków i serków. Przypomniałam sobie wtedy, że z góralskimi serkami na ciepło świetnie komponuje się właśnie żurawina.
-
Focaccia to tradycyjny włoski wypiek, który najlepiej smakuje we Włoszech 😊. Jeśli akurat nie wybieramy się jednak na Południe, to możemy sami upiec focaccię w domowym zaciszu.
-
NapojePRZEPISY
Najprostszy przepis na napój migdałowy i jak przedłużyć jego trwałość
by Julita Batorby Julita BatorNapój migdałowy możemy przygotować na co najmniej trzy sposoby: z całych migdałów, z migdałów blanszowanych, albo z masła migdałowego. Ten ostatni sposób jest najprostszy, a ponadto zostaje nam po nim najmniej tzw. suchej masy.