Home PRZEPISY Chrupiące gofry, prawie jak nad morzem

Chrupiące gofry, prawie jak nad morzem

by Julita Bator

W naszym domu gofry nie goszczą zbyt często na deser, gdyż unikamy białej mąki i tłuszczu, a dodatki do gofrów to najczęściej sam cukier. Mają one jednak to do siebie, że potrafią skutecznie poprawić nastrój i z tego względu warto mieć jakiś sprawdzony przepis pod ręką, by go od czasu do czasu użyć. Kojarzą mi się z naszym, polskim morzem, gdzie zdążyły się już na stałe wpisać w nadmorski klimat. Z tego przepisu gofry wychodzą chrupiące, smakują prawie jak nad morzem 🙂 i przywołują miłe, wakacyjne wspomnienia.

Chrupiące gofry, prawie jak nad morzem

 

Chrupiące gofry

 

Składniki:

1 i ½ szklanki jasnej mąki orkiszowej

1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki nierafinowanego cukru

szczypta soli

2 jajka ekologiczne / z wolnego wybiegu

½ szklanki oleju

1 i 1/3 szklanki napoju roślinnego

 

Wykonanie:

 

Składniki zmiksować na jednolitą masę i piec gofry w gofrownicy.

Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, błyskawiczną nutellą. Dodatkowo można posypać drobnymi owocami.

 

Zamiast mąki orkiszowej możemy użyć oczywiście zwykłej pszennej, a zamiast napoju roślinnego – mleka krowiego.

 

Gofry z tego przepisu wychodzą przyjemnie chrupiące. Możemy upiec od razu większą ich ilość, a przed jedzeniem przez moment podgrzać je w gofrownicy, dzięki czemu na powrót będą chrupiące.

 

Zobacz także

Dodaj komentarz