Home PRZEPISY Jadalny wieniec z pierniczków

Jadalny wieniec z pierniczków

by Julita Bator

Święta Bożego Narodzenia mają to do siebie, że celebrowanie okresu przedświątecznego jest równie przyjemne, co same święta. Pieczenie pierniczków, robienie ozdób choinkowych, wymyślanie i szukanie prezentów, planowanie potraw wigilijnych i świątecznych to czynności, które budzą w nas stare i tworzą nowe wspomnienia. Do naszych rodzinnych przedświątecznych rytuałów dodaliśmy w tym roku jadalny wieniec z pierniczków.

Jadalny wieniec to piękna, efektowna, oryginalna, pachnąca i smaczna 😊 dekoracja świąteczna. Robienie jej razem z dziećmi to sposób na aktywne i twórcze spędzenie razem czasu.

Możemy zrobić pierniczki z podwójnej porcji. Wtedy w tych pozostałych robimy dziurki (przed pieczeniem) i zawieszamy na choince.

 

Pierniczki żytnie

Składniki:

250 g jasnej mąki żytniej

1 łyżeczki sody oczyszczonej

1 i ½ łyżki przyprawy do piernika

50 g nierafinowanego cukru

100 g miodu

75 g masła

1 nieduże jajko

 

Wykonanie:

  1. Cukier zemleć w młynku do kawy.
  2. Połączyć mąkę z sodą i przyprawami.
  3. Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
  4. Urywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na grubość 3-4 mm.
  5. Wycinać foremkami pierniczki w kształcie gwiazdek i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez około 9 min., aż zbrązowieją.
  7. Zostawić na blaszce do wystygnięcia. (Po wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie, w miarę studzenia twardnieją).

 

Lukier

Składniki:

200 g cukru pudru (lub więcej)

1 białko jaja kurzego

kilka kropli soku z cytryny

 

Wykonanie:

  1. Ubić białko (nie musi być idealnie na sztywno).
  2. Dodać cukier i miksować przez kilkanaście minut.
  3. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny.
  4. Zrobić próbę dekoracji i sprawdzić, czy lukier ma pożądaną konsystencję, tzn. nie rozlewa się zbytnio. W razie potrzeby dosypać cukru i jeszcze miksować. (Jeśli masa jest za gęsta, dodać soku z cytryny lub odrobinę wody).

Przechowywać w lodówce w słoiku.

 

Jadalny wieniec

  1. Upieczone i wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem. Można użyć specjalnych akcesoriów do dekorowania, albo zrobić nożyczkami w rogu woreczka maleńką! dziurkę. Wkładać do woreczka po 2-3 łyżki lukru i dekorować.
  2. Polukrowane pierniczki odłożyć na kilka godzin, aby masa stężała.
  3. Następnie (np. następnego dnia) wyciąć obręcz z tekturki (u mnie: wieczko pudełka po butach). Na środku ułożyć pierniczki w okrąg, żeby wiedzieć, jak duży obwód ma mieć nasz wieniec. Zaznaczyć kształt ołówkiem. Od większego i mniejszego talerza odrysować 2 okręgi, a następnie wyciąć obręcz.
  4. Za pomocą lukru przyklejać pierniczki do tekturowego wieńca. Po każdym pierniczku należy chwilę odczekać, żeby masa lekko stężała. Gotowy wieniec ostrożnie odłożyć znów na kilka godzin, aby lukier dobrze zastygł.
  5. Zawiesić na wstążeczce na drzwiach lub ścianie.

 

Uwagi:

  1. Lukier z dodatkiem świeżego białka jest mocny, śnieżnobiały i efektowny. Jego wadą jest to, że surowe białko poza lodówką nie ma specjalnie długiego okresu przydatności do spożycia. Dlatego dekorujemy pierniczki lukrem z tego przepisu bezpośrednio przed świętami. Możemy także zrobić mniej efektowny lukier z innego przepisu, który znajdziesz TUTAJ. Zachowuje on dłużej świeżość.
  2. Można wieniec przykleić np. za pomocą korka od wina i taśmy klejącej do drzwi, aby po pierwsze wisiał idealnie prosto, a po drugie, żeby amortyzować wstrząsy, związane z zamykaniem drzwi.

 

Zobacz także

Dodaj komentarz