Święta Bożego Narodzenia mają to do siebie, że celebrowanie okresu przedświątecznego jest równie przyjemne, co same święta. Pieczenie pierniczków, robienie ozdób choinkowych, wymyślanie i szukanie prezentów, planowanie potraw wigilijnych i świątecznych to czynności, które budzą w nas stare i tworzą nowe wspomnienia. Do naszych rodzinnych przedświątecznych rytuałów dodaliśmy w tym roku jadalny wieniec z pierniczków.
Jadalny wieniec to piękna, efektowna, oryginalna, pachnąca i smaczna 😊 dekoracja świąteczna. Robienie jej razem z dziećmi to sposób na aktywne i twórcze spędzenie razem czasu.
Możemy zrobić pierniczki z podwójnej porcji. Wtedy w tych pozostałych robimy dziurki (przed pieczeniem) i zawieszamy na choince.

Pierniczki żytnie
Składniki:
250 g jasnej mąki żytniej
1 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i ½ łyżki przyprawy do piernika
50 g nierafinowanego cukru
100 g miodu
75 g masła
1 nieduże jajko
Wykonanie:
- Cukier zemleć w młynku do kawy.
- Połączyć mąkę z sodą i przyprawami.
- Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
- Urywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na grubość 3-4 mm.
- Wycinać foremkami pierniczki w kształcie gwiazdek i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 9 min., aż zbrązowieją.
- Zostawić na blaszce do wystygnięcia. (Po wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie, w miarę studzenia twardnieją).
Lukier
Składniki:
200 g cukru pudru (lub więcej)
1 białko jaja kurzego
kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
- Ubić białko (nie musi być idealnie na sztywno).
- Dodać cukier i miksować przez kilkanaście minut.
- Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny.
- Zrobić próbę dekoracji i sprawdzić, czy lukier ma pożądaną konsystencję, tzn. nie rozlewa się zbytnio. W razie potrzeby dosypać cukru i jeszcze miksować. (Jeśli masa jest za gęsta, dodać soku z cytryny lub odrobinę wody).
Przechowywać w lodówce w słoiku.

Jadalny wieniec
- Upieczone i wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem. Można użyć specjalnych akcesoriów do dekorowania, albo zrobić nożyczkami w rogu woreczka maleńką! dziurkę. Wkładać do woreczka po 2-3 łyżki lukru i dekorować.
- Polukrowane pierniczki odłożyć na kilka godzin, aby masa stężała.
- Następnie (np. następnego dnia) wyciąć obręcz z tekturki (u mnie: wieczko pudełka po butach). Na środku ułożyć pierniczki w okrąg, żeby wiedzieć, jak duży obwód ma mieć nasz wieniec. Zaznaczyć kształt ołówkiem. Od większego i mniejszego talerza odrysować 2 okręgi, a następnie wyciąć obręcz.
- Za pomocą lukru przyklejać pierniczki do tekturowego wieńca. Po każdym pierniczku należy chwilę odczekać, żeby masa lekko stężała. Gotowy wieniec ostrożnie odłożyć znów na kilka godzin, aby lukier dobrze zastygł.
- Zawiesić na wstążeczce na drzwiach lub ścianie.
Uwagi:
- Lukier z dodatkiem świeżego białka jest mocny, śnieżnobiały i efektowny. Jego wadą jest to, że surowe białko poza lodówką nie ma specjalnie długiego okresu przydatności do spożycia. Dlatego dekorujemy pierniczki lukrem z tego przepisu bezpośrednio przed świętami. Możemy także zrobić mniej efektowny lukier z innego przepisu, który znajdziesz TUTAJ. Zachowuje on dłużej świeżość.
- Można wieniec przykleić np. za pomocą korka od wina i taśmy klejącej do drzwi, aby po pierwsze wisiał idealnie prosto, a po drugie, żeby amortyzować wstrząsy, związane z zamykaniem drzwi.
