Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: Apple Podcasts | Android | RSS
W dzisiejszym odcinku podcastu rozmawiam o świątecznych zwyczajach w Hiszpanii oraz o tamtejszej kuchni z Pedro Escudero González. Pedro jest Hiszpanem, pochodzi z Valencji. Ma 31 lat i od sześciu lat mieszka w Polsce, w Krakowie. Jest szczęśliwym mężem i tatą ślicznej, trzyletniej córeczki. Z wykształcenia jest architektem. Pracuje jako dyrektor radio show Digital Construction oraz jako architekt w międzynarodowej korporacji inżynierskiej.
Kocha architekturę, proste linie, dobre jedzenie i dobrą rozmowę. Razem z żoną uwielbia oglądać filmy, a z córeczką bawić się lalkami Barbie.
Pedro można znaleźć na IG: https://www.instagram.com/construcciondigital_com/?hl=pl
Jego strona internetowa: https://construcciondigital.com/

Z podcastu dowiecie się m.in.:
- Co smakuje Hiszpanowi w polskiej kuchni i jakie specjały zabiera z Polski dla swoich hiszpańskich przyjaciół?
- Historia paelli – lokalnego dania Z Valencji, znanego w całej Hiszpanii.
- Co to są tapas i z czym się je je?
- Ile dań mają na Wigilię Hiszpanie?
- Jakie jest ulubione polskie danie wigilijne Pedro?
- Dlaczego w Hiszpanii dzieci nie wierzą w Mikołaja?


Paella
4 porcje
Składniki:
3 łyżki oliwy
4 podudzia kurczaka
(opcjonalnie: 30 dkg mięsa z królika)
10-12 krewetek
½ czerwonej papryki pokrojonej w paski
200 g zielonej fasolki (albo groszku cukrowego lub zwykłego groszku konserwowego)
400 g passaty pomidorowej lub pokrojonych pomidorów
500 g ryżu do paelli lub risotto
szafran (jeśli mamy)
papryka wędzona
rozmaryn
sól
pieprz
Wykonanie:
- Na bardzo dużej patelni rozgrzać tłuszcz i przez kilka minut podsmażać podudzia na średnim ogniu, aż się zrumienią. (Jeśli mamy królika, to też go podsmażamy).
- Przesunąć mięso na bok i wrzucić na patelnię krewetki. Obsmażyć z każdej strony, a następnie wyjąć i odłożyć do salaterki.
- To samo zrobić z papryką: obsmażyć i wyjąć.
- Dodać fasolkę i krótko podsmażyć, wlać passatę, dodać przyprawy oraz wrzącą wodę w ilości: stosunek wody do ryżu 3:1 (3 miarki wody, 1 miarka ryżu). Zagotować, zamieszać i gotować na dużym ogniu przez 5 minut. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia na małym płomieniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Ważne! Należy stłumić pokusę i powstrzymać się od mieszania!! 😊
- Pod koniec gotowania poukładać na wierzchu paelli przygotowane wcześniej krewetki i paprykę.
Swoją paellę zrobiłam w naczyniu żaroodpornym, gdyż moja (skądinąd duża) patelnia, okazała się za mała na to danie.
Na zdjęciach znajduje się prawdziwa patelnia do paelli, która też nazywa się paella. Zdjęcia zrobiliśmy jakiś czas temu w naszej kuchni, kiedy Pedro gotował ją u nas.
