Home PRZEPISYNapoje Gløgg – naturalny grzaniec po szwedzku, idealny na zimowy wieczór

Gløgg – naturalny grzaniec po szwedzku, idealny na zimowy wieczór

by Julita Bator

W Skandynawii w zimowych miesiącach (podobno) każdy raczy się gløggiem, czyli ichniejszym grzanym winem. W Polsce ten wyśmienity napój alkoholowy został rozpowszechniony dzięki temu, że zaprawa do gløgga stanowi asortyment najpopularniejszego szwedzkiego sklepu z meblami. I właśnie w Ikei od czasu do czasu zaopatrywaliśmy się z mężem w syrop „Gløgg”.

W tym nietypowym roku, kiedy dostęp do sklepów od wielu miesięcy był i jest ograniczony, możemy za pomocą zrobionego w domu gløgga przywołać zimowo-świąteczny, skandynawski nastrój (którego jestem ogromną fanką). Przygotowany własnoręcznie napój, najlepiej z domowego soku porzeczkowego, w odróżnieniu od sklepowego, charakteryzuje się mniejszą ilością cukru, (którą możemy dowolnie kontrolować) i brakiem chemicznych dodatków. Po podgrzaniu domowego ekstraktu razem z winem nadal wyczuwalny jest aromat przypraw, który jednak nie przytłacza smaku wina. Mój mąż, który wykazuje zapędy enologa, określił sklepowe zaprawy do grzańca jednym fachowym zwrotem „landryna”.

 

Ekstrakt gløgga

2 butelki po 250 ml (1 butelka wystarcza na 8 szklanek gløgga).

 

Składniki:

200 ml soku z czarnej porzeczki

75 ml soku z cytryny

20 goździków

10 ziaren kardamonu lekko rozgniecionych

2 laski cynamonu

200 g nierafinowanego cukru (dałam trochę mniej)

300 ml wody

 

Wykonanie:

  1. Składniki umieścić w garnku. Przykryć, doprowadzić do wrzenia. Pomieszać, aby cukier się rozpuścił.
  2. Gotować na maleńkim ogniu przez 30 minut, a następnie przecedzić.
  3. Wrzący płyn przelać do wyparzonych butelek i mocno zakręcić.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Otwarty trzymam w lodówce.

 

Gløgg

8 szklanek

 

Składniki:

750 ml czerwonego wina (najlepiej wytrawnego)

250 ml ekstraktu gløgga

150 g blanszowanych migdałów, grubo posiekanych

150 g niesiarkowanych rodzynek

 

Wykonanie:

  1. W garnku połączyć wszystkie składniki.
  2. Podgrzewać na niewielkim ogniu przez 10 minut. Nie gotować!

Serwować w szklankach wraz z łyżeczkami, aby móc wyłowić owoce.

 

Przepisy pochodzą z książki T. Hahnemann „Scandinavian Christmas”.

Zobacz także

Dodaj komentarz