Czerwony barszcz z uszkami to podstawowe (i dla większości ulubione) danie polskiego wigilijnego stołu. Domowy barszczyk wymaga domowego zakwasu, który w przeciwieństwie do sklepowego nie ma szkodliwych dodatków chemicznych (np. glutaminianu sodu). Jak zrobić zakwas z buraków, który użyjesz do domowego barszczu i który wzmocni Twoją odporność? O tym w artykule poniżej.
Bezcenny zakwas z buraków:
Zakwas z buraków oprócz walorów smakowych, ma także wartość odżywczą. Zwiększa odporność, wzmacnia organizm, poprawia parametry krwi, pomaga zwalczyć anemię, gdyż jest bogaty w żelazo. Uzupełnia niedobory witamin i minerałów. To także naturalny probiotyk.
Jest niezastąpiony w okresie rekonwalescencji (po antybiotykoterapii, chemioterapii i zwykłej chorobie), w ciąży (której bardzo często towarzyszy anemia), w okresie jesienno-zimowym, (kiedy potrzebujemy się wzmocnić.)
Składniki:
Wykonanie:
- Ważne! Buraki zalewamy wrzącą wodą!
- W jednym słoiku mieści się ok. 40 dkg buraków.
- Po 5 dniach zakwas jest gotowy i wtedy po przelaniu płynu trzymamy go w lodówce do kilku tygodni.
- Można też trzymać taki zapasteryzowany słoik (czyli zalany wrzątkiem i mocno zakręcony zakwas razem z burakami) w temperaturze pokojowej nawet około roku! Podobnie jak kiszone ogórki. Kiedy potrzebujemy, otwieramy słoik, przelewamy płyn i przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.
Zakwas można wykorzystać na dwa sposoby
-
Dodaję go do barszczu, ale dopiero po lekkim ostudzeniu, albo bezpośrednio na talerz z nalanym barszczem. Dlaczego? Bo w wysokiej temperaturze zakwas traci część swoich cennych właściwości.
-
Drugi sposób to shoty. Nalewam taki zakwas do kieliszka (około 20-30 ml) i szukam chętnych ?. Taki shot pełni funkcję naturalnego suplementu diety.
Zakwas z tego przepisu jest aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Przepis mam od mojej Cioci, która robi go od wielu lat. Moja mama robi zakwas z tego przepisu przez okrągły rok. Dodaje go zarówno do wigilijnego barszczyku, jak i do zwykłego.
Zakwas na żurek także moze Cię zainteresować.
Z zakwasu na żurek powstaje przepyszny, świąteczny żurek.