Home PRZEPISYObiad Domowy zakwas na żurek, który robię od lat

Domowy zakwas na żurek, który robię od lat

by Julita Bator

Zakwas na żurek jest podstawowym składnikiem domowego żurku.

Zakwas na żurek

½ litra

Składniki:

2 łyżki żytniej mąki razowej

2 łyżki żytniej mąki jasnej

1 duży obrany ząbek czosnku

1 kromka (piętka) razowego chleba

½ l filtrowanej wody

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w słoiku i wymieszać.
  2. Słoik przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. (Chleb należy wyjąć ze słoika już drugiego dnia).
  3. Słoik z zakwasem zakręcić. Przechowywać w lodówce do miesiąca czasu.

½ l zakwasu powinno wystarczyć na 2 i ½ l żurku.

Zobacz także

Dodaj komentarz