Home Zdrowe życieEkologia Jakie ryby kupować?

Jakie ryby kupować?

by Julita Bator

Ryby są zdrowe. Tak uczono mnie w szkole. Są one (zwłaszcza morskie) cennym źródłem białka, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych Omega-3. Od moich czasów szkolnych sporo się zmieniło, zwłaszcza w kwestii zanieczyszczenia środowiska. Rzeki, morza i oceany stały się rezerwuarem wielu toksyn i zanieczyszczeń. Ryby, które mieszkają wśród plastiku, trujących metali, kwasów i ropy naftowej są siłą rzeczy przesiąknięte tymi wytworami do szpiku ości. Jakie ryby kupować, by dobrze wybrać?

 

Jakie ryby kupować?

Zasadne wydaje się pytanie, czy w takich okolicznościach przyrody nadal warto jeść ryby? Tak, ale z umiarem i przestrzegając pewnych zasad.

Ogólna zasada brzmi, że mniej zanieczyszczone są ryby chude, krótko żyjące (ale nie młodociane, które nie miały jeszcze potomstwa), o mniejszych rozmiarach, hodowlane. Ważne też, by wybierać urozmaicone gatunki ryb.

Ze względów żywieniowych najcenniejsze gatunki ryb to: łosoś i pstrąg, natomiast ze względu na brak potencjalnych zanieczyszczeń polecany jest: dziki łosoś z Alaski, śledź z Morza Północnego, karp i pstrąg z hodowli (najlepiej ekologicznej), małej i sprawdzonej. W wielu sklepach dostępny jest też ekologiczny łosoś jurajski, hodowany w czystej wodzie geotermalnej.

 

Najmniej polecane ryby to: panga, tilapia, sola limanda (jest tania, w odróżnieniu od prawdziwej soli).

Nawet jeśli bardzo lubimy ryby, to zalecany jest umiar, bo ze względu na zanieczyszczenia przestają być one synonimem zdrowego jedzenia. Jedzone w zbyt dużych ilościach, mogą nam wręcz zaszkodzić. Wyważone zalecenia dotyczące kobiet w ciąży, matek karmiących i małych dzieci rekomendują umiarkowane spożywanie ryb (tj. dwie porcje po ok. 100-150 g tygodniowo, dla dzieci porcja oznacza połowę mniej).

Warto zaopatrywać się w miejscach, co do których mamy pewność, że serwują świeże i zdrowe produkty. Dobry sklep rybny to taki, w którym kompetentny sprzedawca potrafi udzielić rzetelnych odpowiedzi na nasze pytania. Oraz taki, do którego wracamy, gdyż ryby, które kupiliśmy były dobre.

 

Kwestia środowiska

Świadome zakupy to istotna sprawa także z punktu widzenia środowiska, gdyż aż 93 % światowych zasobów rybnych jest przełowionych lub poławianych do granic możliwości. Certyfikat MSC (w przypadku ryb dziko żyjących) oraz certyfikat ASC (w przypadku ryb hodowlanych) gwarantują, że kupowana przez nas ryba została złowiona lub wyhodowana w sposób możliwie najbardziej przyjazny dla środowiska.

 

Na stronie WWF można pobrać poradnik dla świadomych konsumentów „Jaka ryba na obiad”, gdzie są informacje dotyczące zrównoważonego połowu ryb.

W świątecznym odcinku podcastu można posłuchać informacji na temat ryb.

 

Zobacz także

Dodaj komentarz