Niektórym z nas, a zwłaszcza dzieciom niektórych z nas 😉 trudno wyobrazić sobie pewne potrawy bez dodatku ketchupu. Parówki, frytki, kiełbaska z ogniska to dania, gdzie brak ketchupu oznaczałby niepełną parę, jak Bolek bez Lolka, czy Grace bez Frankie. Są pośród nas i tacy, dla których ketchup jest podstawowym składnikiem każdego posiłku, do którego dobiera się pozostałe produkty 😊. Przepis na domowy ketchup z kilku składników, to zdrowa alternatywa dla wszystkich amatorów tego pomidorowego sosu.
Składniki ketchupu
Jeśli jadamy ketchup sporadycznie, to prawdopodobnie nie jesteśmy tak bardzo zainteresowani jego jakością, byle nam smakował. Problem pojawia się, gdy ketchup jest obowiązkowym składnikiem naszej listy zakupowej.
Co jest nie tak ze sklepowym ketchupem? Przede wszystkim skład, który bardzo często pozostawia wiele do życzenia. Jakie składniki ketchupu powinny nas powstrzymać przed kupnem? Konserwant benzoesan sodu, kwasek cytrynowy, sztuczne aromaty, wzmacniacz smaku glutaminian monosodowy, skrobia modyfikowana, czy sztuczne słodziki jak sukraloza.
Kolejną rzeczą, na jaką patrzymy to ilość cukru. Bywa, że w 100 g ketchupu jest ponad 30 % cukru. To bardzo dużo.
Regularne kupowanie produktu, który jest w plastikowym opakowaniu też nie jest dobrym wyjściem, bo przyczynia się do zwiększania ilości plastiku, z którym świat nie wie, co zrobić. Żywność, która ma kontakt (zwłaszcza długotrwały i w wysokiej temperaturze) z plastikiem, zawsze powinna budzić naszą nieufność i ostrożność.
Plusy domowego ketchupu
Robiąc ketchup sami, kontrolujemy jego skład. Mamy wpływ na to, ile cukru i soli i jakiej jakości do niego dodamy, mamy wpływ na to, z jakiej uprawy pochodzą pomidory.
W podanym przeze mnie przepisie na pół kilograma pomidorów jest tylko łyżka cukru. Taka ilość nie przeraża i spełnia funkcję przyprawy, a nie słodzika. Ilość tę możemy zmniejszyć, jeśli mamy ochotę.
Do produkcji domowego ketchupu wykorzystujemy szklane opakowania, które już mamy w domu. Nie przyczyniamy się do tym samym do zwiększania ilości plastikowych odpadów.

Domowy ketchup
Składniki:
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
½ kg dojrzałych pomidorów
1 czerwona cebula
1 łyżka nierafinowanego cukru
niepełna, płaska łyżeczka soli
20-30 ml octu jabłkowego, najlepiej domowej produkcji
Wykonanie:
- W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej przez kilka sekund obrany i pokrojony w plasterki czosnek.
- Dodać umyte, pozbawione twardych części i pokrojone grubo pomidory oraz obraną i także grubo pokrojoną cebulę. Gotować bez przykrycia na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 40 minut.
- Dodać cukier i sól, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut.
- Wszystko zmiksować, przetrzeć przez sitko (pomaga w tym drewniana gałka), dodać ocet i wymieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Wrzący ketchup przekładać do niewielkich, wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcić.
Ketchup z tego przepisu jest delikatny w smaku. Jeżeli lubimy wyraźniejsze smaki, możemy dodać paprykę w proszku, pieprz, pieprz cayenne.