KASZA JAGLANA może WZMOCNIĆ twoją ODPORNOŚĆ i pomóc w walce z WIRUSAMI! Jest bezglutenowa i pełna wartości odżywczych.
W jaki sposób kasza jaglana poprawia zdrowie?
- Przypisuje się jej w medycynie Dalekiego Wschodu działanie osuszające (absorbuje wilgoć z organizmu). Pomaga uporać się z KATAREM I CHORYMI ZATOKAMI. Jest idealna w profilaktyce chorób WIRUSOWYCH.
- Kasza jaglana jest lekkostrawna, BEZGLUTENOWA, bogata w BŁONNIK i zasadotwórcza (jemy za dużo produktów kwasotwórczych).
- Bierze udział w produkcji serotoniny (HORMONU SZCZĘŚCIA), może OBNIŻAĆ STRES, reguluje też poziom cholesterolu.
- Jest bogata w magnez (wielu z nas ma niedobory magnezu! A magnez jest niezbędny dla PRAWIDŁOSWEGO FUNKCJONOWANIA organizmu) i potas (WAŻNY DLA PRACY SERCA).
- Jest źródłem witamin z grupy B (STRES, KONCENTRACJA, ODPORNOŚĆ), E (MŁODOŚĆ) oraz w krzem (SKÓRA, PAZNOKCIE I WŁOSY).
- Przez niektórych zaliczana do JEDZENIA PRZYSZŁOŚCI (The Future Food), gdyż jest odporna i mało wymagająca w uprawie. A przy tym bardzo odżywcza.
Kto nie powinien jeść kaszy jaglanej?
Ma dość wysoki indeks glikemiczny (choć różne źródła podają różne wartości), co oznacza, że nie powinny jej zbyt często jeść osoby z insulinoopornością i cukrzycą oraz na diecie redukcyjnej.
Jeśli jeszcze nie znasz kaszy jaglanej, to najwyższa pora się z nią zapoznać. Najlepiej, żeby to była kasza EKOLOGICZNA.
Jak ugotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka?
Syrop z szałwii też wspomaga nasze zdrowie.
Niektóre źródła:
P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia
https://www.ijfmr.com/papers/2022/4/606.pdf
https://www.jsirjournal.com/Vol5_Issue2_04.pdf