Dla kogo jest wegański parmezan?
Przepis na wegański parmezan z trzech składników pochodzi z książki dr N. Barnarda pod tytułem „Leczenie przez jedzenie”, wydanej przez wydawnictwo Znak.
Jest to przede wszystkim propozycja dla wegan, którzy nie jedzą nabiału. Dla nie-wegan jest to ciekawa, smakowa alternatywa dla sera. Jeśli chcemy ograniczyć ilość produktów odzwierzęcych w diecie (ja chcę), to ten przepis jest jak znalazł.
Jest on zrobiony z orzechów, które zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i witaminy. Ponadto „parmezan” z orzechów, którym posypiemy nasz makaron, będzie mieć niższy indeks glikemiczny, cukier we krwi będzie stabilniejszy, a my będziemy szczuplejsi ?.
Zaletą „parmezanu” z tego przepisu jest jego sypki stan. Dzięki temu nie musimy go już trzeć na tarce.
Do czego można użyć taki parmezan?
Parmezan z orzechów nerkowca z dodatkiem płatków drożdżowych i suszonych płatków czosnku ma orzechowo-serowy smak o lekko słodkawym posmaku.
Ja posypałam nim warzywną zapiekankę, oraz dodałam do środka tortilli. Możemy go używać zamiast klasycznego sera do pizzy, pesto, do sałatek, czy makaronu.
W podstawowym przepisie użyto orzechów nerkowca, ale autor zaznacza, że można spokojnie zrobić parmezan ze słonecznika, orzechów brazylijskich, migdałów, oraz innych orzechów.
Przepis
Wegański parmezan
Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca
½ szklanki płatków drożdżowych
kilka płatków suszonego czosnku
Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładko.
Orzechy nerkowca wykorzystasz w przepisie na wegański parmezan z trzech składników, a laskowe w przepisie na Orzechowy krem z czterech składników. Natomiast migdały w Bazyliowo-pietruszkowym pesto.