Wegański parmezan z trzech składników - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISY Wegański parmezan z trzech składników

Wegański parmezan z trzech składników

by Julita Bator

 

Dla kogo jest wegański parmezan?

Przepis na wegański parmezan z trzech składników pochodzi z książki dr N. Barnarda pod tytułem „Leczenie przez jedzenie”, wydanej przez wydawnictwo Znak.

Jest to przede wszystkim propozycja dla wegan, którzy nie jedzą nabiału. Dla nie-wegan jest to ciekawa, smakowa alternatywa dla sera. Jeśli chcemy ograniczyć ilość produktów odzwierzęcych w diecie (ja chcę), to ten przepis jest jak znalazł.

Jest on zrobiony z orzechów, które zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i witaminy. Ponadto „parmezan” z orzechów, którym posypiemy nasz makaron, będzie mieć niższy indeks glikemiczny, cukier we krwi będzie stabilniejszy, a my będziemy szczuplejsi ?.

Zaletą „parmezanu” z tego przepisu jest jego sypki stan. Dzięki temu nie musimy go już trzeć na tarce.

Wegański parmezan z trzech składników
Wegański parmezan z trzech składników

 

Do czego można użyć taki parmezan?

Parmezan z orzechów nerkowca z dodatkiem płatków drożdżowych i suszonych płatków czosnku ma orzechowo-serowy smak o lekko słodkawym posmaku.

Ja posypałam nim warzywną zapiekankę, oraz dodałam do środka tortilli. Możemy go używać zamiast klasycznego sera do pizzy, pesto, do sałatek, czy makaronu.

W podstawowym przepisie użyto orzechów nerkowca, ale autor zaznacza, że można spokojnie zrobić parmezan ze słonecznika, orzechów brazylijskich, migdałów, oraz innych orzechów.

 

Przepis

Wegański parmezan

Składniki:

1 szklanka orzechów nerkowca

½ szklanki płatków drożdżowych

kilka płatków suszonego czosnku

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki blendujemy na gładko.

 

Orzechy nerkowca wykorzystasz w przepisie na wegański parmezan z trzech składników, a laskowe w przepisie na Orzechowy krem z czterech składników.  Natomiast migdały w Bazyliowo-pietruszkowym pesto.

Zobacz także

Dodaj komentarz