Obiad w 10 minut. Bazyliowo-pietruszkowe pesto - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISYObiad Obiad w 10 minut. Bazyliowo-pietruszkowe pesto

Obiad w 10 minut. Bazyliowo-pietruszkowe pesto

by Julita Bator

Najbardziej lubię takie przepisy, które są: zdrowe, smaczne, nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu. Pesto bazyliowo-pietruszkowe jest właśnie takie! I za to je uwielbiam. Ale po kolei:

Zielonych warzyw liściastych w naszej diecie nigdy dość. Mają one wysoką gęstość odżywczą, co oznacza, że zawierają bardzo dużo składników odżywczych (witamin i pierwiastków), których w naszym codziennym menu często brakuje. Migdały i oliwa z oliwek to zdrowe tłuszcze, które także są bardzo istotne, by dobrze się czuć i wyglądać ?. Ponadto migdały (orzechy) obniżają indeks glikemiczny, tzn. że po zjedzeniu posiłku cukier rośnie wolno (co jest zdrowe i chroni przed tyciem). Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Z tego względu oraz z powodu jego walorów smakowych dodaję go bardzo często do potraw.

Wybór makaronu do tego pesto zależy od nas. Może to być klasyczny pszenny, orkiszowy, żytni, gryczany. Ja przygotowuję zazwyczaj dwa rodzaje – orkiszowy (lub pszenny) i z mąki z czerwonej soczewicy (o którym pisałam TUTAJ) lub z mąki konjac. Oba mają niski indeks glikemiczny. Polecane są na diecie redukcyjnej i przy insulinoopprności.

Jedząc ostatnio makaron w zdrowej wersji z bazyliowo-pietruszkowym pesto moja córka stwierdziła z uznaniem: „Mamo, to jest dobre.” To tyle w temacie „smaczne”?.

I ostatni (ale bardzo istotny) aspekt tego przepisu: czas. W momencie, gdy nastawiam makaron, zabieram się za przygotowanie pesto. Kiedy kończę je robić, makaron jest ugotowany. Voilà – obiad bez ani jednej zbędnej kalorii w 10 minut –  gotowy ?.

 

Bazyliowo-pietruszkowe pesto

Składniki:

pęczek bazylii

pęczek natki pietruszki

garść migdałów

1 obrany ząbek czosnku

120-150 ml oliwy z oliwek (możemy część oliwy zamienić na wodę)

sól do smaku

sok z cytryny do smaku

1 łyżka twardego, drobno startego sera

Wykonanie:

  1. Bazylię wraz z łodyżkami, oberwane listki natki, migdały, oraz czosnek zblendować, tak, by były wyczuwalne małe grudki.
  2. Dodawać powoli oliwę dalej miksując, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
  3. Doprawić. Dodać ser i wymieszać.

Zobacz także

Dodaj komentarz