Herbata miętowa nieodparcie kojarzy mi się z obozami w NRD, gdzie do każdego posiłku serwowano właśnie ten napój. (Z perspektywy czasu, poznawszy jej działanie, dostrzegam w tym ewidentną mądrość). Do dzisiaj mięta towarzyszy mi w życiu w różnych wcieleniach. Czy to w formie ziołowej herbatki, kropli żołądkowych, czy jako dodatek do lemoniady lub np. Mohito. Poznaj 7 sposobów na miętę i odkryj ją dla siebie.
Mięta i jej cudowne właściwości
Mięta to nie tylko ozdobny dodatek do deserów, piękny aromat i orzeźwiające działanie. W medycynie ludowej napar z liści mięty stosuje się przy bólach żołądka, niestrawności, wzdęciach. Mentol i olejek miętowy zawarte w liściach mięty mają właściwość znieczulania zakończeń nerwów czuciowych. Przy nerwobólach można więc robić okłady z mięty lub nacierać bolesne miejsca olejkiem miętowym.
Mięta świetnie rośnie i w doniczce i w ogródku. Jest absolutnie bezproblemowa i zimnotrwała, co oznacza, że nawet niezabezpieczona na zimę, cudownie się odradza na wiosnę. Jeśli zdarzy nam się urodzajny rok, to możemy oprócz codziennych zastosowań na bieżąco, przetworzyć ją na kilka sposobów.
7 sposobów na miętę
Poniżej przedstawiam zastosowania mięty, które stosujemy w naszych rodzinach.
1.Herbatka z liści mięty
Świeże lub suszone liście mięty zalać wrzącą wodą na kilka minut. Odcedzić.
2.Lemoniada
Składniki:
sok z cytryny
liście mięty
ewentualnie: miód
Wykonanie:
- Liście mięty zalać na kilka minut niewielką ilością wody i odcedzić.
- Miętowy płyn połączyć z sokiem z cytryny i ewentualnie dosłodzić miodem.
Lemoniada bez miodu jest oczywiście kwaśna, ale nawet dzieci po jakimś czasie przyzwyczajają się do jej smaku.
3.Probiotyczny płyn do sprzątania – przepis znajduje się TUTAJ.
4.Miętę możemy też zamrozić. W tym celu należy umieścić listki mięty (np. po 1-2) w pojemnikach do kostek lodu. Zalać wodą i zamrozić. Gotowe przełożyć do woreczka i używać do koktajli, drinków.
5.Liście wraz z łodygami wykorzystamy do kąpieli.
Napar z mięty do kąpieli
100 g mięty zaparzyć w 2 l wrzątku. Taki napar dodany do kąpieli ukoi skołatane nerwy i wzmocni wyczerpany chorobą organizm.
6.Twarożek z miętą na dwa sposoby.
Wariant 1. na słodko (tak się jadło w domu rodzinnym mojej teściowej)
Składniki:
25 dkg twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18 %
2 łyżeczki nierafinowanego cukru
kilka listków mięty
Wykonanie:
- Twaróg wymieszać z jogurtem i cukrem.
- Miętę bardzo drobno pokroić i połączyć z serem.
Wariant 2. na słono (a tak się jadło w domu rodzinnym mojego teścia)
Składniki:
25 dkg twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18 %
sól do smaku
Wykonanie:
- Twaróg wymieszać z jogurtem i solą.
- Miętę bardzo drobno pokroić i połączyć z serem.
7.Napój miętowo-jabłkowy. Przepis ten (z lekką modyfikacją) pochodzi z mojej książki „Święta bez chemii”.
Składniki:
3,5 l wody
1 kg jabłek
garść świeżej mięty
ewentualnie: nierafinowany cukier lub miód do dosłodzenia
Wykonanie:
- Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
- Do garnka z wodą dodać jabłka i umytą miętę.
- Zagotować. Wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem na 12 godz.
- Przecedzić. Jeśli jest taka potrzeba – dosłodzić.
- Gorący napój przelewać do butelek i pasteryzować.
Napój można pasteryzować, żeby przechował się dłużej lub pić od razu, jak kompot.
Domowe lody z miętą i czekoladą.
Źródła:
- J. Górnicka, Apteka natury. Poradnik zdrowia.
- J. Muszyński, Roślinne leki ludowe.