Home PRZEPISYNapoje 7 sposobów na miętę

7 sposobów na miętę

by Julita Bator

Herbata miętowa nieodparcie kojarzy mi się z obozami w NRD, gdzie do każdego posiłku serwowano właśnie ten napój. (Z perspektywy czasu, poznawszy jej działanie, dostrzegam w tym ewidentną mądrość😊). Do dzisiaj mięta towarzyszy mi w życiu w różnych wcieleniach. Czy to w formie ziołowej herbatki, kropli żołądkowych, czy jako dodatek do lemoniady lub np. Mohito.

Mięta to nie tylko ozdobny dodatek do deserów, piękny aromat i orzeźwiające działanie. W medycynie ludowej napar z liści mięty stosuje się przy bólach żołądka, niestrawności, wzdęciach. Mentol i olejek miętowy zawarte w liściach mięty mają właściwość znieczulania zakończeń nerwów czuciowych. Przy nerwobólach można więc robić okłady z mięty lub nacierać bolesne miejsca olejkiem miętowym.

Mięta świetnie rośnie i w doniczce i w ogródku. Jest absolutnie bezproblemowa i zimnotrwała, co oznacza, że nawet niezabezpieczona na zimę, cudownie się odradza na wiosnę. Jeśli zdarzy nam się urodzajny rok, to możemy oprócz codziennych zastosowań na bieżąco, przetworzyć ją na kilka sposobów.

Poniżej przedstawiam zastosowania mięty, które stosujemy w naszych rodzinach.

1.Herbatka z liści mięty

Świeże lub suszone liście mięty zalać wrzącą wodą na kilka minut. Odcedzić.

2.Lemoniada

Składniki:

sok z cytryny

liście mięty

ewentualnie: miód

Wykonanie:

  1. Liście mięty zalać na kilka minut niewielką ilością wody i odcedzić.
  2. Miętowy płyn połączyć z sokiem z cytryny i ewentualnie dosłodzić miodem.

Lemoniada bez miodu jest oczywiście kwaśna, ale nawet dzieci po jakimś czasie przyzwyczajają się do jej smaku.

3.Probiotyczny płyn do sprzątania – przepis znajduje się TUTAJ.

4.Miętę możemy też zamrozić. W tym celu należy umieścić listki mięty (np. po 1-2) w pojemnikach do kostek lodu. Zalać wodą i zamrozić. Gotowe przełożyć do woreczka i używać do koktajli, drinków.

5.Liście wraz z łodygami wykorzystamy do kąpieli.

Napar z mięty do kąpieli

100 g mięty zaparzyć w 2 l wrzątku. Taki napar dodany do kąpieli ukoi skołatane nerwy i wzmocni wyczerpany chorobą organizm.

6.Twarożek z miętą na dwa sposoby.

Wariant 1. na słodko (tak się jadło w domu rodzinnym mojej teściowej)

Składniki:

25 dkg twarogu

2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18 %

2 łyżeczki nierafinowanego cukru

kilka listków mięty

Wykonanie:

  1. Twaróg wymieszać z jogurtem i cukrem.
  2. Miętę bardzo drobno pokroić i połączyć z serem.

Wariant 2. na słono (a tak się jadło w domu rodzinnym mojego teścia)

Składniki:

25 dkg twarogu

2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18 %

sól do smaku

Wykonanie:

  1. Twaróg wymieszać z jogurtem i solą.
  2. Miętę bardzo drobno pokroić i połączyć z serem.

7.Napój miętowo-jabłkowy. Przepis ten (z lekką modyfikacją) pochodzi z mojej książki „Święta bez chemii”.

Składniki:

3,5 l wody

1 kg jabłek

garść świeżej mięty

ewentualnie: nierafinowany cukier lub miód do dosłodzenia

Wykonanie:

  1. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
  2. Do garnka z wodą dodać jabłka i umytą miętę.
  3. Zagotować. Wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem na 12 godz.
  4. Przecedzić. Jeśli jest taka potrzeba – dosłodzić.
  5. Gorący napój przelewać do butelek i pasteryzować.

Napój można pasteryzować, żeby przechował się dłużej lub pić od razu, jak kompot.

Źródła:

  1. J. Górnicka, Apteka natury. Poradnik zdrowia.
  2. J. Muszyński, Roślinne leki ludowe.

Zobacz także

Dodaj komentarz