Po co sobie w ogóle zawracać głowę jakimiś liśćmi z mniszka, które smakują jak sałata (najbardziej przypominają w smaku rukolę), podczas kiedy dowolny rodzaj sałaty możemy dostać w każdym supermarkecie? Liście mniszka zerwane w przydomowym ogródku, podczas spaceru po łące czy lesie to nienawożone, niepryskane, niczym niewspomagane dary natury w czystej postaci. A co więcej – dużo bogatsze w składniki odżywcze, niż sałata. Żadna (znana mi) sałata nie ma w nazwie „lekarska”, w przeciwieństwie do mniszka. Nazwa zobowiązuje, o czym można przekonać się, czytając jego bogaty rodowód w książkach zielarskich.
Mniszek lekarski stosowany jest od wieków w medycynie ludowej. Jego szerokie lecznicze działanie znajduje teraz potwierdzenie w licznych badaniach naukowych. Co takiego może mniszek?
Usprawnia trawienie, wspomaga wątrobę, poprawia nastrój, obniża cukier (w tym celu należy jeść łodygi mniszka), ma działanie odmładzające (kwiaty mniszka), korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy. Mniszek (wraz z pokrzywą) pomaga także w walce z trądzikiem skóry.

Wskazówki:
Wszystkie części mniszka są jadalne.
Liście zbieramy przed kwitnieniem.
Łodygi zbieramy w czasie kwitnienia.
Korzenie – wiosną lub jesienią.
Mniszek bywa czasem mylony z mleczem. Jak rozpoznać, czy mamy do czynienia z mniszkiem lekarskim (jadalną rośliną), czy z mleczem (chwastem)? Poniżej wklejam link do wpisu na fb, gdzie rozróżnienie to jest pokazane w sposób poglądowy i przystępny. Jak je zobaczycie, przestaniecie się bać, że kiedykolwiek pomylicie te rośliny ?. https://www.facebook.com/ulikwpoznaniu/posts/2134264666813527/
Źródło informacji: J. Schulz, E. Überhuber, „Leki z Bożej apteki”, M. Treben, „Apteka pana Boga”.
Sezonowa sałatka z mniszka lekarskiego
proste, 3-4 porcje
Składniki:
garść liści mniszka lekarskiego
garść orzechów włoskich
1 pomarańcza
½ granatu
30 – 40 g sera pleśniowego błękitnego
Sos:
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Liście mniszka umyć i poszarpać na mniejsze kawałki.
- Orzechy podprażyć na patelni.
- Pomarańczę umyć, obrać, podzielić na cząstki i przekroić na pół.
- Wyjąć pestki z owocu granatu.
- Ser rozdrobnić na mniejsze kawałki.
- Zrobić sos.
- Składniki sałatki połączyć ze sobą i polać sosem.
Jest to lekka, wiosenna sałatka, która sprawdzi się raczej jako dodatek np. do grilla, niż jako samodzielne, sycące danie. Jej zaletą jest to, że liście mniszka w towarzystwie pomarańczy, granatu i orzechów włoskich smakują jak sałata, do smaku której jesteśmy przyzwyczajeni.
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com
