Bułki orkiszowe - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISYPieczywo Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe

by Julita Bator

Po powrocie ze sklepu słyszę od swoich dzieci zazwyczaj dwa pytania:

„Kupiłaś coś słodkiego?”

„Czemu nie kupiłaś bułek?”

Podczas kiedy na pierwsze pytanie mogę odpowiedzieć twierdząco: „Tak. Owoce i gorzką czekoladę”, to wyjaśnienie drugiej kwestii nie jest dla nich takie satysfakcjonujące.
(Wczesny) kilkunastolatek ma już swój światopogląd, najczęściej odmienny od filozofii wyznawanej przez jego rodziców. Nie przyjmuje on do wiadomości, że sklepowe bułki mają nienormalną ilość glutenu, który w nadmiarze szkodzi, że są często najpierw mrożone, a dopiero potem pieczone. Ani też tego, że mają w składzie niezdrowy olej, biały cukier, białą sól, syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, emulgatory i aromaty, co oznacza, że poza chwilowym doznaniem przyjemności, ów niedostępny na co dzień upragniony przedmiot porządania dostarcza nam tylko i wyłącznie puste kalorie (w nadmiernych zresztą ilościach). Dlatego udzielam krótkiego, acz stanowczego stwierdzenia:

„Bułki są niezdrowe i tuczące”.

Od czasu do czasu wychodzę z roli „ciemiężyciela”, który „żałuje biednym dzieciom cukru, białego chleba i normalnych słodyczy” i piekę bułki na poprawę humoru.

Przepis na bułki orkiszowe pochodzi z mojej książki „Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy”. Jest nieskomplikowany, zawsze wychodzi, bułki są smaczne, zwłaszcza z dobrym masłem ?. Zamiast orkiszowej można użyć mąki pszennej. Składniki, z których piekę bułki są dobrej jakości. Mąkę orkiszową używam zamiast pszennej (jest zdrowsza, ma mniej glutenu), dodatek mąki razowej sprawia, że zwiększa się ilość dobroczynnego błonnika. Nierafinowany cukier i nieoczyszczona sól dostarczają mikroelementów, w które nasza żywność jest coraz bardziej uboga.

 

Bułki orkiszowe

łatwe, 8 okrągłych bułek

Składniki:

30 g drożdży

250 g ciepłej, filtrowanej wody

1 łyżeczka nierafinowanego cukru

350 g jasnej mąki orkiszowej

150 g mąki orkiszowej graham

40 g oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli kamiennej, morskiej, himalajskiej

sezam, czarnuszka lub płatki owsiane do posypania

Wykonanie:

  1. Drożdże, wodę i cukier dokładnie wymieszać (najpierw w mniejszej ilości wody, potem dolać resztę).
  2. Do płynu dodać mąkę, oliwę i sól i wszystko razem wymieszać.
  3. Ciasto odstawić na 10-15 minut.
  4. Z ciasta lepić okrągłe bułki i poukładać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (8 bułek spokojnie mieści się na jednej blaszce).
  5. Można zrobić z wierzchu nacięcie nożem w kształcie krzyża.
  6. Posmarować bułki z wierzchu wodą i posypać sezamem, czarnuszką lub płatkami.
  7. Odstawić na ok. 15-20 minut.
  8. Piec w piekarniku w funkcji termoobiegu w temperaturze ok. 180°C ok. 25–30 minut.

O tym, jak przechowywać pieczywo, żeby długo było świeże, możesz przeczytać TUTAJ.

Zobacz także

Dodaj komentarz