Zupa ta ze względu na skład zadowoli przede wszystkim wegetarian, ale smakować będzie każdemu.
W pewnych kręgach zupa pomidorowa zaliczona zostałaby do zup owocowych, gdyż, jak podaje internetowy Słownik Języka Polskiego, z naukowego punktu widzenia owoce powstają z kwiatów, warzywa zaś z jakiejś innej części rośliny (zazwyczaj z korzenia). Z tej perspektywy pomidor jest owocem. Jednak w powszechnym rozumieniu jest on jednak warzywem. Podzieliłam się tą ciekawostką z Wami, ponieważ mój syn zadał mi kiedyś to pytanie, na które nie znałam odpowiedzi. Może więc ta informacja przyda się jeszcze komuś innemu ?.
Zazwyczaj robię zupy na wywarach z kości, ale ta należy do wyjątków. Wyśmienity smak pomidorowej zupy ze świeżych pomidorów pochodzi li i jedynie ze świeżych warzyw i sosu sojowego, który jest sekretnym składnikiem tej potrawy ?. Dobrze, aby sos sojowy miał jak najprostszy skład. A więc, żeby był bez benzoesanu sodu, glutaminianu sodu, inozynianu disodowego, karmelu.
Warto wykorzystać lato i jesień do tego, żeby w przepisach zagościły świeże pomidory. Przeciery, koncentraty, passaty przydadzą nam się w zimie i na wiosnę, a teraz cieszmy się jeszcze świeżymi warzywami (tudzież owocami ?).
Na zupę najbardziej nadają się podłużne pomidory Lima, najlepiej pochodzące z gruntu, a nie spod folii.
Zupa ze świeżych pomidorów
Składniki:
1 litr wody
2-3 marchewki
1-2 korzenie pietruszki
2-3 cebule
pół pęczka natki pietruszki
opcjonalnie: łodyga selera zwykłego lub naciowego
1 kg pomidorów
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki sosu sojowego
opcjonalnie: 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
śmietana do zabielenia zupy (najlepsza jest 30%, może być także inna lub jogurt)
Wykonanie:
- Warzywa umyć. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obrać i pokroić na 2-3 kawałki.
- Wszystkie warzywa oprócz pomidorów umieścić w garnku i zalać wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. ½ godziny. Wyłączyć ogień i odstawić wywar wraz z warzywami nawet na kilka godzin. (Możemy zacząć gotować zupę wieczorem, a skończyć następnego dnia, lub gdy nie mamy aż tyle czasu zostawić warzywa w wywarze na tak długo, jak możemy).
- W międzyczasie naciąć umyte pomidory nożem na krzyż i pokroić. Na dnie drugiego garnka umieścić 1 łyżkę masła i 2-3 łyżki wody. Gotować pomidory przez ok.10 minut na małym ogniu. Ostudzić i obrać ze skórki, oraz pozbyć się twardych części.
- Z wywaru wyjąć wszystkie warzywa oprócz 1 cebuli. Do wywaru z cebulą dodać obrane pomidory i zmiksować. Jeśli kolor nie jest zadowalający, albo konsystencja jest za rzadka, możemy „podrasować” naszą pomidorówkę kilkoma łyżeczkami koncentratu, rozmieszanego najpierw w niewielkiej ilości ciepłej zupy.
- Zupę można przecedzić. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać śmietanę i zagotować. Można dodać marchewki pokrojone w plasterki.