„Maggi przyprawa w płynie” reklamowana jest jako ta, która nadaje potrawom piaty smak umami. Znamienne jest to, że w zasadzie każde danie potraktowane hojnie ową płynną przyprawą, smakuje prawie…
PRZEPISY
-
-
Dla kogo jest wegański parmezan? Przepis na wegański parmezan z trzech składników pochodzi z książki dr N. Barnarda pod tytułem „Leczenie przez jedzenie”, wydanej przez wydawnictwo Znak. Jest to…
-
Już od jakiegoś czasu możemy na targu kupić nowe ziemniaki, które wyglądają zdecydowanie lepiej i apetyczniej od starych i pomarszczonych. Ale czy sięgając po nie, na pewno dostajemy to, o…
-
W moim domu rodzinnym od zawsze istniał taki podział przygotowywania niedzielnego/świątecznego obiadu, że tata obierał ziemniaki, mama szykowała mięso (najlepiej dwa rodzaje 😉), a ja zajmowałam się surówkami. Ultra-prosta sałatka…
-
Z terminarza młodej mężatki Przepis na młodą kapustę zasmażaną to jedna z obowiązkowych receptur w naszym domu. Młodą kapustę można jeść tylko przez krótki okres w roku i właśnie dlatego…
-
PieczywoZdrowe życieZdrowie
Czy to na pewno gluten ci szkodzi? 3 fakty, o których możesz nie wiedzieć.
by Julita Batorby Julita BatorGluten od lat wzbudza niemałe kontrowersje, a w pewnych kręgach nosi wręcz miano wroga publicznego. Ma swoich przeciwników i zagorzałych obrońców. Obok coraz liczniejszej grupy propagującej dietę bezglutenową, pojawiają się…
-
ObiadPRZEPISY
Przepis na doskonały żurek wielkanocny – gęsty i aromatyczny
by Julita Batorby Julita BatorWielkanocne śniadanie Żurek to podstawa wielkanocnego śniadania w moim domu rodzinnym, na Podkarpaciu. Taki gęsty żurek, podany z różnymi wędlinami, chrzanem i chlebem jadło się tylko raz w roku. Żurek…
-
Zakwas na żurek jest podstawowym składnikiem domowego żurku.
-
PieczywoPRZEPISY
Przepis na wielkanocny chlebek – przysmak i dekorację stołu
by Julita Batorby Julita BatorChlebek w kształcie wieńca to alternatywa dla klasycznej babki. Chlebek z tego przepisu smakuje podobnie jak chałka, jest za to od niej bardziej zbity i twardy. Dobrze się przechowuje i…
-
Wielkanoc kiedyś i dziś Dawno, dawno temu jajka farbowało się przy pomocy żyta lub łupin cebuli. Na takich zielonych i brązowych kraszankach wydrapywało się żyletką lub ostro zakończonym patyczkiem wzorki…