Home Zdrowe życieEkologia Jakie ziemniaki wybrać? Nowe czy młode?

Jakie ziemniaki wybrać? Nowe czy młode?

by Julita Bator

Już od jakiegoś czasu możemy na targu kupić nowe ziemniaki, które wyglądają zdecydowanie lepiej i apetyczniej od starych i pomarszczonych. Ale czy sięgając po nie, na pewno dostajemy to, o to nam chodzi? Jakie ziemniaki więc wybrać? Nowe czy młode?

Ziemniaki nowe to po prostu wczesna odmiana ziemniaka. Zostały one sprowadzone z odległych rejonów świata (np. Egiptu, Cypru, Włoch, Grecji czy Izraela). Są to ziemniaki, które zostały wyhodowane wcześniej, niż w Polsce, ze względu na inny (szybszy) okres wegetacyjny w tamtych krajach.

Nam jednak chodzi o ziemniaki młode, których cechą charakterystyczną jest łuszcząca się skórka. Takie, które zebrano w kraju pochodzenia przed osiągnięciem pełnej dojrzałości.

Dlaczego importowane ziemniaki to nie jest dobry wybór?

Przede wszystkim nie spełniają one zasady lokalności. Przyjechały do nas z daleka, a na okoliczność podróży zostały odpowiednio zabezpieczone przed psuciem. Ponadto wyrosły na podłożu z obcymi dla naszej flory bakteryjnej drobnoustrojami.

Po drugie ziemniaki importowane nie spełniają zasady sezonowości. Sezon na młode ziemniaki zaczyna się dopiero w czerwcu. Jeśli chcemy żyć w zgodzie z naturą, musimy na nie jeszcze chwilę poczekać, delektując się tymczasem innymi, majowymi warzywami.

Na koniec zostaje kwestia środowiska (czyli de facto nas wszystkich!). Nowe, importowane ziemniaki przyjechały do nas z bardzo odległych krajów, co oznacza niepotrzebne zwiększanie śladu węglowego i zanieczyszczeń. Często pochodzą z obszarów suchych, gdzie woda jest cenniejsza niż złoto. Żeby wyhodować 1 kilogram ziemniaków, egipski rolnik zużywa około 400 litrów wody!

Znając te fakty być może łatwiej będzie nam się oprzeć świeżym i jędrnym ziemniakom i poćwiczyć silną wolę jeszcze przez kilka tygodni?

Zobacz także

Dodaj komentarz