Home PRZEPISYObiad Domowa przyprawa w płynie bez glutaminianu

Domowa przyprawa w płynie bez glutaminianu

by Julita Bator

 

„Maggi przyprawa w płynie” reklamowana jest jako ta, która nadaje potrawom piaty smak umami. Znamienne jest to, że w zasadzie każde danie potraktowane hojnie ową płynną przyprawą, smakuje prawie tak samo. Kiedy napisałam swoją pierwszą książkę „Zamień chemię na jedzenie” zadzwoniła do mnie koleżanka z ciekawą obserwacją. A mianowicie, kiedy zrezygnowała z maggi (ze względu na obecność w niej dodatków do żywności) i zaczęła stosować rozmaite przyprawy, okazało się, że „każda zupa smakuje inaczej”. I o to chyba z grubsza w gotowaniu chodzi. Jeśli rośnie nam w ogródku lubczyk, albo spotkamy go w pęczkach na targu, to zachęcam do zrobienia domowej przyprawy w płynie, bez glutaminianu sodu, znanej powszechnie jako „Maggi”. Przepis jest (jak zwykle 😊) nieskomplikowany i z dostępnych składników.

 

Skład sklepowej przyprawy w płynie

Maggi ze sklepu ma dość kontrowersyjny skład. Na plan pierwszy wysuwają się w tym kontekście wzmacniacze smaku oraz niewyobrażalna ilość soli. Do czego konkretnie można się przyczepić?

Glutaminian monosodowy (E 621)  – wzmacniacz smaku i zapachu. Może wywoływać pokrzywki, reakcje alergiczne i migrenę. Od czasu do czasu można natknąć się na artykuły, które rehabilitują glutaminian sodu. Przypisywanie mu szkodliwego działania ma wynikać m.in. z tego, że jest on dodawany głównie do wysokoprzetworzonych produktów, które same w sobie mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

5′-rybonukleotyd disodowy (E 635) – kolejny wzmacniacz smaku i zapachu. Może powodować astmę, wysypki, nadpobudliwość.

Glukoza, która nie ma żadnych wartości odżywczych.

Aromat – sztuczny.

Sól – pozbawiona cennych minerałów w procesie oczyszczania. Na 100 g przyprawy jest ponad 22 g soli. To bardzo dużo.

 

Domowa przyprawa w płynie bez glutaminianu
Domowa przyprawa w płynie bez glutaminianu

 

Przepis na domową przyprawę w płynie

 

Domowa przyprawa w płynie bez glutaminianu sodu

 

Składniki:

100 g liści lubczyku

1 szkl. wody

3 płaskie łyżeczki soli

½ łyżeczki nierafinowanego cukru

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Wykonanie:

  1. Liście lubczyku umyć. Umieścić w rondelku i zalać wodą.
  2. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu 20-30 minut.
  3. Wyłączyć palnik, dodać sól i cukier i połączyć z płynem. Zostawić wszystko w garnku na 15-30 min.
  4. Przecedzić, dodać sos sojowy i sok z cytryny.
  5. Przelać do butelki.

Przechowywać w lodówce.

 

Kolejną alternatywą dla niespecjalnie zdrowej przyprawy w płynie ze sklepu jest jej ekologiczny odpowiednik. Tu można porównać ceny.

 

Zobacz także

4 komentarze

Baska 29 czerwca, 2021 - 10:10 am

Jak długo można przechowywać w lodówce?

Reply
Julita Bator 29 czerwca, 2021 - 2:48 pm

Powinna kilka miesięcy wytrzymać, bo ma sól i cukier w składzie. Większą ilość bym zapasteryzowała.

Reply
Monika 23 lipca, 2021 - 7:43 pm

Czy pasteryzowana również należy przechowywać w lodówce?

Reply
Julita Bator 24 lipca, 2021 - 7:05 am

Pasteryzowane przetwory trzymam na strychu i w spiżarni.

Reply

Dodaj komentarz