„Maggi przyprawa w płynie” reklamowana jest jako ta, która nadaje potrawom piaty smak umami. Znamienne jest to, że w zasadzie każde danie potraktowane hojnie ową płynną przyprawą, smakuje prawie tak samo. Kiedy napisałam swoją pierwszą książkę „Zamień chemię na jedzenie” zadzwoniła do mnie koleżanka z ciekawą obserwacją. A mianowicie, kiedy zrezygnowała z maggi (ze względu na obecność w niej dodatków do żywności) i zaczęła stosować rozmaite przyprawy, okazało się, że „każda zupa smakuje inaczej”. I o to chyba z grubsza w gotowaniu chodzi. Jeśli rośnie nam w ogródku lubczyk, albo spotkamy go w pęczkach na targu, to zachęcam do zrobienia domowej przyprawy w płynie, bez glutaminianu sodu, znanej powszechnie jako „Maggi”. Przepis jest (jak zwykle ?) nieskomplikowany i z dostępnych składników.
Skład sklepowej przyprawy w płynie
Maggi ze sklepu ma dość kontrowersyjny skład. Na plan pierwszy wysuwają się w tym kontekście wzmacniacze smaku oraz niewyobrażalna ilość soli. Do czego konkretnie można się przyczepić?
Glutaminian monosodowy (E 621) – wzmacniacz smaku i zapachu. Może wywoływać pokrzywki, reakcje alergiczne i migrenę. Od czasu do czasu można natknąć się na artykuły, które rehabilitują glutaminian sodu. Przypisywanie mu szkodliwego działania ma wynikać m.in. z tego, że jest on dodawany głównie do wysokoprzetworzonych produktów, które same w sobie mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
5′-rybonukleotyd disodowy (E 635) – kolejny wzmacniacz smaku i zapachu. Może powodować astmę, wysypki, nadpobudliwość.
Glukoza, która nie ma żadnych wartości odżywczych.
Aromat – sztuczny.
Sól – pozbawiona cennych minerałów w procesie oczyszczania. Na 100 g przyprawy jest ponad 22 g soli. To bardzo dużo.
Przepis na domową przyprawę w płynie
Domowa przyprawa w płynie bez glutaminianu sodu
Składniki:
100 g liści lubczyku
1 szkl. wody
3 płaskie łyżeczki soli
½ łyżeczki nierafinowanego cukru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
- Liście lubczyku umyć. Umieścić w rondelku i zalać wodą.
- Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu 20-30 minut.
- Wyłączyć palnik, dodać sól i cukier i połączyć z płynem. Zostawić wszystko w garnku na 15-30 min.
- Przecedzić, dodać sos sojowy i sok z cytryny.
- Przelać do butelki.
Przechowywać w lodówce.
Kolejną alternatywą dla niespecjalnie zdrowej przyprawy w płynie ze sklepu jest jej ekologiczny odpowiednik. Tu można porównać ceny.
4 komentarze
Jak długo można przechowywać w lodówce?
Powinna kilka miesięcy wytrzymać, bo ma sól i cukier w składzie. Większą ilość bym zapasteryzowała.
Czy pasteryzowana również należy przechowywać w lodówce?
Pasteryzowane przetwory trzymam na strychu i w spiżarni.