Home PRZEPISYZdrowe słodycze Jak wybrać zdrowe lody? Część 1.

Jak wybrać zdrowe lody? Część 1.

by Julita Bator

 

Lody to bez wątpienia ulubiony deser każdego w letnich, gorących miesiącach. Podobnie jak i inne produkty spożywcze, tak i lody bywają lepsze i gorsze, bardziej i mniej przetworzone, zdrowsze i mniej bezpieczne. Jak się w tym wszystkim połapać, dobrze odczytać skład lodów na opakowaniu i rozpoznać, w której budce sprzedają prawdziwe rzemieślnicze lody, czyli po prostu jak w dzisiejszych czasach wybrać zdrowe lody?

Lody powstały w Europie w XVII wieku. Początkowo pozwolić sobie na nie mogli tylko ludzie bogaci, gdyż tylko oni mieli służących, którzy pracowali przy długim i żmudnym mieszaniu masy lodowej. Wraz z rozwojem technologicznym lody stały się coraz bardziej powszechne. W 1846 roku wymyślono maszynę na korbkę, a lody na skalę przemysłową zaczęto wytwarzać już w 1850 roku. Lody w rożku wymyślono w 1904 w Missouri. Tyle wprowadzenia historycznego.

Według definicji lody to deser mrożony, który powstaje na skutek zamrożenia napowietrzonej mieszanki tłuszczu i białek, lub na bazie wody, z dodatkiem substancji słodzących, stabilizujących, emulgujących i smakowo-zapachowych. Każdy, kto choć raz robił lody w domu widzi, że powyższa definicja nie dotyczy lodów domowych, a przemysłowych. Aby zrobić pyszne lody potrzebujemy tłuszczu (np. śmietanki), substancji słodzących (np. miodu), emulgujących (żółtko jaja), smakowo-zapachowych (np. wanilii czy owoców). Gdy przeskanujemy skład lodów w sklepie lub w budce okazuje się, że nasze wyobrażenia o tym, czym są lody, mają się nijak to tego, czym one faktycznie są.

Najzdrowsze lody to takie, które robimy sami w domu. Najlepiej, aby były z dobrych, naturalnych składników. Możemy zrobić wodne lody z owocami, lody borówkowe, lub sorbet z jeżyn. Mogą to także być banalnie proste mrożone, jogurtowe batoniki. Jeśli jednak skusimy się na gotowe lody, to warto być wyposażonym w wiedzę, co powinny, a czego nie powinny zawierać. 

Artykuł o lodach podzieliłam na dwie części. W pierwszej skupię się na lodach z budki oraz lodach wegańskich. O składzie lodów pakowanych napiszę w drugiej części tego artykułu.

 

Jak wybrać zdrowe lody?
Jak wybrać zdrowe lody?

 

Lody z budki

 

Lody z budki, choć na pierwszy rzut oka wydają się lepsze i świeższe od tych ze sklepu, wcale nie muszą takie być.

Pierwsza rzecz, na jaką możemy zwrócić uwagę przy wyborze dobrych lodów to kolory. Jeśli lody mienią się jaskrawymi, niewystępującymi w naturze barwami, możemy spokojnie założyć, że dodano do nich barwniki.

Lody, które reklamują się jako robione na miejscu, mogą owszem być zrobione na miejscu, ale… z proszku. Aby poznać skład lodów, stosujemy odwieczną zasadę „koniec języka za przewodnika”. W tym celu prosimy pracownika lodziarni o wykaz składników (a zwłaszcza alergenów) i sprawdzamy, czy widnieją tam produkty, których używamy w kuchni. Szukamy lodów, które powstały ze śmietanki, mleka, jajek, czekolady, owoców, orzechów. Unikamy takich, które mają w składzie emulgatory, stabilizatory, barwniki i aromaty. Niestety jest to częstą praktyką, by robić lody ekspresowo, z proszku i gotowych past, z produktów pośledniej jakości i z chemicznymi dodatkami.

Jeśli lodziarnia oferuje nam niewielki wybór smaków, jest to dobra wiadomość. W takim przypadku jest większa szansa na to, że lody są lepszej jakości.

Lody z automatu, które, wbrew prawom fizyki, piętrzą się wysoko w górę w kształcie świdra, są z proszku, a za to niezwykłe zjawisko fizyczne odpowiadają emulgatory.

Lody z budki określane jako rzemieślnicze, albo naturalne to powinny być lody, które powstały z naturalnych składników dobrej jakości. Wyprodukowane w niewielkiej ilości, w nieprzemysłowy sposób. Powinny być ciężkie i gęste oraz sycące! Ich smak powinien się różnić od smaku konkurencji.

Bądźmy wymagającym klientem i niech nas nie odstraszają kolejki do tych lodziarni, w których ceni się tradycję i naturalność. A wtedy, miejmy nadzieję, złe punkty będą zastępowane przez te dobre.

 

Lody wegańskie

 

Lody wegańskie to nie to samo, co lody owocowe, czy sorbet. Sorbet powstaje na bazie wody, owoców i/lub soku owocowego, bez udziału mleka. Ale! Jeżeli użyty w sorbecie sok nie jest świeży, a odtworzony, może zawierać żelatynę (produkt pochodzenia zwierzęcego), a także inne odzwierzęce składniki, które stosuje się jako substancje klarujące sok.

Barwniki użyte podczas produkcji owocowych sorbetów mogą także być pochodzenia zwierzęcego. Chodzi o czerwony barwnik – koszenilę (E 120), która powstaje ze zmielonych pancerzyków pewnych owadów. Oprócz swego niewegańskiego pochodzenia, koszenili można zarzucić to, że może mieć działanie alergizujące.

Jeśli chcemy mieć pewność, że kupujemy lody wegańskie, to wybieramy tylko te produkty, na których znajduje się taka informacja.

 

 

Zobacz także

2 komentarze

Kobieca Strona Dietetyki 5 lipca, 2021 - 8:29 pm

Fajny wpis, akurat pod wakacyjne wybory żywieniowe 🙂 Zgadzam się z tym, że dobrym pomysłem jest przygotowanie domowych lodów. Nie jest to nic trudnego, a mamy pewność co do ich składu.

Reply
Julita Bator 6 lipca, 2021 - 9:19 am

Dziękuję :). Zapraszam niedługo na drugą część artykułu o lodach pakowanych.

Reply

Dodaj komentarz