Sorbet z jeżyn - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISY Sorbet z jeżyn

Sorbet z jeżyn

by Julita Bator

Sezon na jeżyny trwa bardzo krótko, dlatego spieszmy się przerabiać jeżyny, bo tak szybko się kończą. Jako dziecko „chodziłam na jeżyny” do lasu. Wracałam z wiaderkiem owoców, cała podrapana, ale szczęśliwa. Dopiero od niedawna wiem, że zbieranie jagód (malin, jeżyn, borówek) to (obok prasowania ?) moja ulubiona czynność wyciszająca i relaksująca. Taki mój nietypowy mindfullness. Wracając do jeżyn, to robiliśmy z nich zawsze sok, nie wiedząc, że można je wykorzystać także w inny sposób.

Sorbet z jeżyn należy do mojej ulubionej kategorii przepisów: zdrowych, prostych i smacznych zarazem. Im dojrzalsze, słodsze i bardziej soczyste jeżyny przeznaczymy na sorbet, tym mniej miodu będziemy musieli doń dodać.

Jeżyny są bogate w witaminy i sole mineralne (m.in. potas i magnez). W medycynie ludowej jeżyny (świeże i w przetworach) stosuje się w rekonwalescencji chorób zakaźnych, oraz w leczeniu niedokrwistości. Liście jeżyny natomiast znajdują zastosowanie jako zioła przy leczeniu kataru i chorób górnych  dróg oddechowych.

Sorbet z jeżyn

Składniki:

jeżyny

miód

Wykonanie:

  1. Umyte i osuszone jeżyny zmiksować i przetrzeć na sitku drewnianą gałką, żeby pozbyć się pestek.
  2. Powstały mus dosłodzić do smaku miodem.
  3. Przelać do płaskiego pojemnika lub porozlewać do foremek na lody na patyku.
  4. Zamrozić.

Źródło: I. Gumowska, Od ananasa do ziemniaka

Zobacz także

Dodaj komentarz