Sezon na jeżyny trwa bardzo krótko, dlatego spieszmy się przerabiać jeżyny, bo tak szybko się kończą. Jako dziecko „chodziłam na jeżyny” do lasu. Wracałam z wiaderkiem owoców, cała podrapana, ale szczęśliwa. Dopiero od niedawna wiem, że zbieranie jagód (malin, jeżyn, borówek) to (obok prasowania 😊) moja ulubiona czynność wyciszająca i relaksująca. Taki mój nietypowy mindfullness. Wracając do jeżyn, to robiliśmy z nich zawsze sok, nie wiedząc, że można je wykorzystać także w inny sposób.
Sorbet z jeżyn należy do mojej ulubionej kategorii przepisów: zdrowych, prostych i smacznych zarazem. Im dojrzalsze, słodsze i bardziej soczyste jeżyny przeznaczymy na sorbet, tym mniej miodu będziemy musieli doń dodać.
Jeżyny są bogate w witaminy i sole mineralne (m.in. potas i magnez). W medycynie ludowej jeżyny (świeże i w przetworach) stosuje się w rekonwalescencji chorób zakaźnych, oraz w leczeniu niedokrwistości. Liście jeżyny natomiast znajdują zastosowanie jako zioła przy leczeniu kataru i chorób górnych dróg oddechowych.

Sorbet z jeżyn
Składniki:
jeżyny
miód
Wykonanie:
- Umyte i osuszone jeżyny zmiksować i przetrzeć na sitku drewnianą gałką, żeby pozbyć się pestek.
- Powstały mus dosłodzić do smaku miodem.
- Przelać do płaskiego pojemnika lub porozlewać do foremek na lody na patyku.
- Zamrozić.
Źródło: I. Gumowska, Od ananasa do ziemniaka