Właściwie z każdych owoców można zrobić lody, ale nie wszystkie się do tego nadają, kiedy minie na nie sezon. Lody borówkowe możemy robić przez cały rok, jeśli w sezonie zrobimy zapasy i zamrozimy trochę borówek. O zdrowotnych właściwościach borówek i o tym, jak je mrozić, można przeczytać TUTAJ.
Lody z tego przepisu są słodkie, mają piękny kolor i kremową strukturę.
Lody borówkowe
Składniki:
1 szkl. świeżych lub mrożonych borówek
3 banany
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
200 g serka mascarpone
Wykonanie:
- Borówki zmiksować z bananami, miodem i sokiem z cytryny.
- Dodać serek i zmiksować na gładką masę.
- Przelać masę do płaskiego pojemnika i mrozić przez kilka godzin.
- Od czasu do czasu można przemieszać lody w trakcie mrożenia, aby zapobiec tworzeniu się kryształków.