Lody borówkowe - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISY Lody borówkowe

Lody borówkowe

by Julita Bator

Właściwie z każdych owoców można zrobić lody, ale nie wszystkie się do tego nadają, kiedy minie na nie sezon. Lody borówkowe możemy robić przez cały rok, jeśli w sezonie zrobimy zapasy i zamrozimy trochę borówek. O zdrowotnych właściwościach borówek i o tym, jak je mrozić, można przeczytać TUTAJ.
Lody z tego przepisu są słodkie, mają piękny kolor i kremową strukturę.

Lody borówkowe

Składniki:

1 szkl. świeżych lub mrożonych borówek

3 banany

1 łyżka miodu

2 łyżki soku z cytryny

200 g serka mascarpone

Wykonanie:

  1. Borówki zmiksować z bananami, miodem i sokiem z cytryny.
  2. Dodać serek i zmiksować na gładką masę.
  3. Przelać masę do płaskiego pojemnika i mrozić przez kilka godzin.
  4. Od czasu do czasu można przemieszać lody w trakcie mrożenia, aby zapobiec tworzeniu się kryształków.

Zobacz także

Dodaj komentarz