Home PRZEPISY Zdrowe karmelki daktylowo-orzechowe, które robię na okrągło

Zdrowe karmelki daktylowo-orzechowe, które robię na okrągło

by Julita Bator

Lubię zawsze mieć w kuchni jakieś zdrowe, domowe przekąski na wypadek ostrego, cukrowego „głoda”. Od jakiegoś czasu namiętnie robię karmelki z daktyli i masła orzechowego, które równie dobrze mogłabym nazwać mordoklejkami, ale brzmi to mniej elegancko, niż karmelki 😊.

Karmelki z tego przepisu są bardzo słodkie i dość kaloryczne. Dobra wiadomość jest taka, że nie są to puste kalorie, a żeby osiągnąć efekt „docukrzenia”, nie trzeba zjeść ich wiele. Jak to domowe słodycze, są zrobione z samych zdrowych składników, bez sztucznych aromatów, utwardzaczy czy wolnego cukru.

 

Karmelki daktylowo-orzechowe

 

Składniki:

400 g niesiarkowanych daktyli bez pestek

200 g masła orzechowego (może być gładkie lub z kawałkami orzechów)

3 łyżki kakao (najlepiej surowego)

20 g nierafinowanego oleju kokosowego extra virgin

 

Wykonanie:

  1. Daktyle zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż zmiękną. Od czasu do czasu pomieszać, żeby się nie przypaliły. Jeśli woda się wygotuje za wcześnie, dolać odrobinę. Przestudzić.
  2. Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę.
  3. Masę przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia (u mnie o wymiarach 24 cm x 15 cm, ale może być ciut większe). Przykryć z wierzchu i wstawić do zamrażarki. Po około 3 godzinach karmelki są gotowe.
  4. Wyjąć i pokroić na kwadraty. Przechowywać w zamrażarce.

Wskazówka: aby ułatwić sobie pracę podczas przekładania do pojemnika dość klejącej masy, można uklepać masę zwilżonymi dłońmi, albo docisnąć ją drugim kawałkiem papieru. 

Inspiracja: E. Woodward, Smakowita Ella

 

Zobacz także

2 komentarze

Kasia 1 lutego, 2021 - 6:18 am

Jeśli chcemy użyć świeżych daktyli to po prostu pominąć gotowanie?

Reply
Julita Bator 1 lutego, 2021 - 11:08 am

Jeśli są miękkie, to nie powinno być problemu – ma po zmiksowaniu powstać gładka masa.

Reply

Dodaj komentarz