Orkiszowa focaccia - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISYPieczywo Orkiszowa focaccia

Orkiszowa focaccia

by Julita Bator

Focaccia to tradycyjny włoski wypiek, który najlepiej smakuje we Włoszech ?. Jeśli akurat nie wybieramy się jednak na Południe, to możemy sami upiec focaccię w domowym zaciszu.

Składniki dodatkowe (najlepiej sezonowe) dodajemy do środka ciasta lub układamy je na wierzchu. Focaccia z białej mąki, którą jadłam w Rzymie, była bardziej miękka od tej, którą zrobiłam z domu. Do swojego wypieku wybrałam tradycyjnie mąkę orkiszową, a do tego jej ciemniejszą – chlebową – odmianę. Ciasto nie jest może tak miękkie jak oryginał, ale na jego korzyść przemawiają walory odżywcze ciemniejszej mąki. Focaccia jest z pewnością bardziej efektowna od zwykłego pieczywa i tylko od naszej inwencji twórczej zależy, jak barwna i intrygująca ona będzie.

Orkiszowa focaccia

Składniki:

15 g świeżych drożdży

½ łyżeczki nierafinowanego cukru

175 g letniej wody

350 g mąki chlebowej orkiszowej

½ łyżeczki soli

20 g oliwy

dodatki do wyboru: pomidorki koktajlowe, cebula, czosnek, pieczarki, papryka, zioła, oliwki, papryka, kukurydza, ser lub wędlina

Wykonanie:

  1. Drożdże i cukier wymieszać z niewielką ilością wody.
  2. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże, resztę wody, sól i oliwę i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce (np. pod kołdrę).
  3. Na wyłożoną papierem do pieczenie i natłuszczoną oliwą blachę wyłożyć ciasto. (Aby się lepiej odklejało i formowało można natłuścić dłonie oliwą.) Uformować placek o grubości 1,5 cm. Palcami zrobić liczne wgłębienia na całym cieście.
  4. W powstałe wgłębienia powtykać przygotowane dodatki, pamiętając, aby zachować między nimi pewien odstęp, żeby ciasto mogło wyrosnąć.
  5. Piec w temperaturze 200°C przez 20-25 min.

Focaccię zawijam szczelnie i przechowuję w lodówce.

Zobacz także

Dodaj komentarz