Proziaki czyli błyskawiczne pieczywo bez drożdży i zakwasu - Julita Bator - Blog
Home PRZEPISYPieczywo Proziaki czyli błyskawiczne pieczywo bez drożdży i zakwasu

Proziaki czyli błyskawiczne pieczywo bez drożdży i zakwasu

by Julita Bator

Proziaki to małe chlebki, które swą nazwę (i smak) zawdzięczają prozie, czyli sodzie oczyszczonej. U mojej babci robiło się je na żeliwnej płycie pieca, ja z wiadomych przyczyn piekę je na suchej patelni.

Proziaki mogą być alternatywą dla zwykłego chleba i ratunkiem, gdy ani w domu ani w sklepie nie ma drożdży, a skończyło się nam pieczywo. W dawnych czasach (wyobraźcie sobie teraz sielską wieś anielską na Podkarpaciu) proziaki robiono wtedy, gdy zabrakło chleba (a chleb pieczono raz w tygodniu lub rzadziej). Historia zatoczyła koło i oto znów nastał czas, kiedy w domu brakuje pieczywa, a wyjście do sklepu nie jest takie oczywiste.

Zamiast mąki orkiszowej można użyć oczywiście pszennej (w przepisie oryginalnym jest jasna pszenna). Z przepisu wychodzi dużo proziaków, więc jeśli nie jesteście akurat rodziną wielodzietną podzielcie składniki na pół.

Przepis pochodzi z mojej książki „Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy”.

Proziaki
łatwe, ok. 25-30 szt.

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej razowej
  • 850 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 l ciepłego zsiadłego mleka (lub kefiru)
  • 1 płaska łyżeczka soli kamiennej, himalajskiej lub morskiej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka nierafinowanego cukru
  • 1 jajko (ekologiczne lub z wolnego wybiegu)
  • mąka do podsypywania podczas wałkowania
  1. Składniki połączyć i dokładnie wymieszać.
  2. Ciasto przełożyć na stolnicę, odrywać niewielkie kawałki i wałkować na grubość ok. 1 cm. (Ewentualnie podsypywać mąką do wałkowania).
  3. Placki piec na suchej, mocno nagrzanej patelni na małym płomieniu. Przewracać kilkakrotnie, aż będą mocno przyrumienione.

Smakują fantastycznie z masłem czosnkowym, ale można je jeść także na słodko z dodatkiem dżemu.

Zobacz także

2 komentarze

SylwiaN 8 maja, 2020 - 8:20 am

Uwielbiam!!!.pochodzę z Podkarpacia i jest to mój smak dzieciństwa,blogich i beztroskich wakacji u babci. Dzięki za przypomnienie. Na pewno zrobię.

Reply
Julita Bator 8 maja, 2020 - 8:26 am

Polecam! Za każdym razem, jak je robię, wracają wspomnienia 🙂

Reply

Dodaj komentarz