Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: Apple Podcasts | Android | RSS
W dzisiejszym odcinku podcastu poruszamy temat, który dotyka coraz większej ilości osób. Mowa o chorobach jelit. Dowiemy się z niego przede wszystkim czym jest SIBO, jak diagnozować tę chorobę jelit, jak ją leczyć i z nią żyć? Moją rozmówczynią jest pani Justyna Pampuch – dyplomowana dietetyczka kliniczna, która jest zwolenniczką holistycznego podejścia do pacjenta, bazującego na szczegółowej diagnostyce. Jest także orędowniczką medycyny funkcjonalnej, która odnosi się do przyczyny choroby, a nie tylko do jej skutków.
Stara się cały czas poszerzać wiedzę, dlatego podjęła dalsze studia w Functional Medicine University w Stanach Zjednoczonych. W swojej pracy z pacjentem wykorzystuje informacje oparte na badaniach naukowych, ale najważniejsza jest dla niej wiedza praktyczna. Wieloletnie doświadczenie zawodowe pokazało jej, że zalecenia wynikające z najnowszych badań naukowych nie zawsze przekładają się na sukces terapii danego pacjenta. Uważa, że wytyczne mogą być pewnym drogowskazem, ale kluczowa jest indywidulanie dobrana strategia postępowania.
Na wizytę z panią Justyną Pampuch można się umówić korzystając z informacji na jej stronie: https://dietografia.pl/.
O czym jest podcast?
Z podcastu dowiecie się m.in.:
- co to jest SIBO i jakie są jego przyczyny
- jak go zdiagnozować i leczyć
- co jest główną przyczyną dolegliwości i chorób jelit
- na co mają wpływ nasze bakterie jelitowe
- co mają wspólnego nasze zęby z odpornością
- jak znaleźć dobrego dietetyka
- jak wybrać dobry probiotyk
- czy warto robić testy na nietolerancje pokarmowe
Leczenie SIBO może wspomóc terapia osteopatyczna.
Lifehacki:
Probiotyki
Probiotyki polecane przez panią Justynę:
- SanProbi
- Alflorex
- Lactibiane
- Lab One
- Kirkman
- Body biotics
Probiotyki dla niemowląt urodzonych przez cesarskie cięcie:
- Biogaja
- Dicoflor
- Lactibiane: PiLeJe Enfant Gouttes
Źródło: Instytut Mikroekologii
Zasoby
Polecane zasoby internetowe o chorobach układu pokarmowego (m.in. SIBO i IBS):
https://www.siboinfo.com/ – strona dr Allison Siebecker o SIBO
https://www.thesibodoctor.com – strona poświęcona SIBO oraz innym chorobom układu pokarmowego – dr Nirala Jacobi
https://www.functionalgastroenterology.com
https://www.cedars-sinai.org/research/labs/pimentel.html – dr Mark Pimentel – prekursor badań naukowych dotyczących SIBO i IBS
https://www.fodmap.pl/ – polska strona o zespole jelita drażliwego
https://apps.apple.com/pl/app/monash-university-fodmap-diet/id586149216?l=pl – aplikacja Uniwersytetu Monash dotycząca diety FODMAP
https://www.naczyniapolaczone.pl/ – blog dietoterapeutki Agaty Dąbrowskiej o problemach jelitowych
http://www.tlustezycie.pl/ – blog dietetyczki Moniki Skuzy o medycynie funkcjonalnej i dietetyce
https://drhyman.com/ – blog dr Marka Hymana o medycynie funkcjonalnej, dietetyce, zdrowym odżywianiu
Dietetycy
Polecani dietetycy:
Monika Gackowska-Lisińska https://gackowskadietetyk.pl/
Monika Bigoś – http://www.dietetykwkrakowie.pl
Agata Dąbrowska https://www.naczyniapolaczone.pl/
Monika Skuza http://www.tlustezycie.pl/
Punkt fermentacji
Każdy produkt ma swój określony punkt fermentacji.
Dieta oparta na wyliczaniu punktu fermentacji, jest jedną z interwencji dietetycznych stosowanych w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Niskie punkt fermentacji – brak lub słabe symptomy.
Prekursorem jest dr Norm Robillard (FAST TRACKT DIET) https://digestivehealthinstitute.org/about-dr-norm-robillard/
Aplikacja/kalkulator: https://www.fasttractdiet.com
Przepisy
Przepis na 24 godzinny jogurt:
Link do wpisu na stronie pani Justyny:
https://dietografia.pl/4-sposoby-na-uszczelnienie-jelit/
Przepis na jogurt 24 h SCD (Specific Carbohydrate Diet czyli dieta specyficznych węglowodanów)
Jogurt fermentowany przez 24 godziny nie zawiera laktozy (lub zawiera niewielkie ilości). Można użyć dowolnego mleka (zwracajcie uwagę na jakość).
Sposób przygotowania:
- Podgrzej 1 lub 2 litry mleka (mieszając) do temperatury 82° C – czynność ta ma na celu eliminację patogenicznych bakterii
- Przełóż naczynie z mlekiem do lodowej kąpieli. Pozostaw do wystygnięcia, aż mleko osiągnie temperaturę 42-44° C. Mieszaj do momentu ochłodzenia do wymaganej temperatury.
- Zmieszaj pół szklanki mleka ze starterem jogurtowym * (Yogourmet), aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Mleko połączone ze starterem dodaj do pozostałego mleka w pojemniku. Całość dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką.
- Napełnij zewnętrzny pojemnik jogurtownicy ciepłą wodą.
- Przełóż naczynie (miskę) z mlekiem do jogurtownicy, załóż pokrywkę i włącz urządzenie.
- Po upływie 24 godzin wyłącz jogurtownicę i ostrożnie wyjmij pojemnik z mlekiem (są to żywe kultury bakterii). Włóż pojemnik do lodówki. Przechowuj przez jakiś czas, aż jogurt zgęstnieje. Delikatnie zamieszaj**
*Możesz także zastosować jogurt ze sklepu jako starter. Nie może on jednak zawierać bakterii Bifidus/Bifidum, żadnych zagęszczaczy, polepszaczy, cukru i innych dodatków.
**Jeśli będziesz fermentować jogurt w jogurtownicy dłużej niż 24 godziny, liczba korzystnych bakterii zacznie spadać.
Jak jeść?
Nasze posiłki będą bardziej lekkostrawne (tzn. łatwiej nam będzie je trawić) np. poprzez:
- gotowanie, duszenie, blanszowanie, przygotowywanie na parze, pieczenie
- obieranie ze skórki owoców i warzyw
- usuwanie pestek, nasion, miąższu
- moczenie (np. orzechów, nasion)
- dodatek soku z cytryny podczas moczenia
- przeżuwanie pokarmu. Przeżuwanie stymuluje nerwowy układ parasympatyczny do wydzielania soku trzustkowego
Higiena jedzenia: spożywanie posiłku powoli, bez patrzenia w urządzenia elektryczne.
Ta prosta technika może pomóc w bardziej efektywnym trawieniu:
Usiądź spokojnie na 2 minuty i skoncentruj się na oddechu (szczególnie na poziomie brzucha). Zauważ, że oddychasz! Zrób głęboki wdech i zatrzymaj na 4-5 sekund. Zrób wydech i także wstrzymaj na 4-5 sekund. Powtarzaj tę czynność przez kilka minut. ZRELAKSUJ SIĘ!
Nie jedz w stresie! Nasz organizm to system naczyń połączonych.
Jak skutecznie zmienić nawyki żywieniowe?
Siemię lniane pomocne w chorobach jelit.