Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: Apple Podcasts | Android | RSS
W dzisiejszym odcinku podcastu poruszamy temat zdrowych nawyków i profilaktyki zdrowotnej. Moim rozmówcą jest psychodietetyk, Mikołaj Choroszyński. Aktualnie pracuje on nad doktoratem o związku między dietą, a chorobą Alzheimera. Jest także wykładowcą akademickim oraz właścicielem poradni dietetycznej „Bdieta”. Specjalizuje się w dietetyce klinicznej prowadząc osoby z wielochorobowością dietozależną. Oprócz tego współpracuje z Polskim Towarzystwem Medycyny Stylu Życia, Polskim Stowarzyszeniem Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera oraz Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Pacjentów ze Schorzeniami Serca i Naczyń Eco Serce.
W mediach społecznościowych popularyzuje zagadnienia dotyczące dietetyki i psychodietetyki. Prowadzi też webinaria. Jest autorem książki „Dieta MIND. Sposób na długie życie”, która traktuje o tym, jak przeciwdziałać chorobom neurodegeneracyjnym, a także publikacji „Zachować zdrowy umysł i ciało”, która zawiera przepisy i uniwersalne triki. Za moment ukaże się jego kolejna książka „Uzależnienie od słodyczy – skuteczne narzędzia do zmiany nawyków” o tym, jak raz na zawsze uzdrowić nasze relacje z jedzeniem.
Z Mikołajem Choroszyńskim możecie skontaktować się za pośrednictwem poniższych adresów:
https://www.facebook.com/bdieta/
https://www.instagram.com/choroszynskipsychodietetyk/
Z podcastu dowiecie się m.in.:
- Co zrobić, żebyśmy to my mieli kontrolę nad słodyczami, a nie one nad nami?
- Jak nie zajadać emocji?
- Co w naszej diecie ograniczyć, a co wprowadzić?
- Dlaczego jedzenie typu comfort food jest tak niekomfortowe dla naszego zdrowia?
- Jak w młodym wieku zapobiegać chorobie Alzheimera?
- Które owoce poprawiają pamięć i inteligencję?
- Jak za pomocą jedzenia obniżyć poziom stresu?
- Jakie są korzyści diety roślinnej?
Lifehacki:

Pod następującymi adresami internetowymi można znaleźć listę uczuć, potrzeb i wartości, które powstały w ramach inicjatywy Porozumienie bez Przemocy (NVC):
https://www.cnvc.org/training/resource/needs-inventory
https://www.slideshare.net/PaulaRoss2
(Więcej o potrzebie zaspokojenia potrzeb dowiesz się z mojej książki „Przepis na zdrowie”, o której możesz przeczytać TUTAJ).
Przepis
Zielony koktajl podnoszący żelazo
Składniki:
1 małe jabłko (100 g)
szpinak świeży, liście (150 g)
½ cytryny (30 g)
½ szklanki wody
1 łyżka ksylitolu (14 g)
1 łyżka zarodków pszennych (11 g)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego (14 g)
1 łyżeczka kurkumy (2 g)
1 łyżeczka suszonej spiruliny (5 g)
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować ze szklanką wody mineralnej.
ilość: 650ml
żelazo – 8,7 mg
energia – 261,8 kcal
2 komentarze
Dziękuję bardzo za tą rozmowę. Z całego serca polecam książkę Pana Michała o diecie MIND. Super wiedzą i super przepisy.
Bardzo się cieszę, że podacst się podobał :). Też uważam Michała za bardzo kompetentnego rozmówcę o ogromnej wiedzy.