Home PRZEPISY Owsiane crumble ze śliwkami – szybki, zdrowy, sezonowy deser

Owsiane crumble ze śliwkami – szybki, zdrowy, sezonowy deser

by Julita Bator

Owsiane crumble z owocami to jeden z moich ulubionych deserów. Lubię go, ponieważ: jest bardzo prosty, zdrowy i można go robić przez okrągły rok używając owoców, które są akurat dostępne. Zamiast śliwek możemy dodać borówki, maliny, truskawki, brzoskwinie, a w zimie jabłka lub owoce mrożone.

Owsiane crumble traktuję jako zdrowy smakołyk, ponieważ klasyczną kruszonkę z mąki zastępują w tym przepisie płatki owsiane. Nie ujmuje to bynajmniej deserowi walorów smakowych, a efekt końcowy jest zawsze taki sam: deser znika szybciej, niż planowaliśmy.

Najsmaczniejsze crumble wychodzi z borówką amerykańską oraz ze śliwką węgierką. Po upieczeniu deser jest sypki, ale tak pyszny, że nikomu to nie przeszkadza. Przepis pochodzi z mojej książki Święta bez chemii.

Owsiane crumble ze śliwkami

łatwe, 1 naczynie żaroodporne
  • 10 dag masła + 2 łyżeczki do wysmarowania naczynia
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (bez dwutlenku siarki E 220)
  • ½ szklanki nierafinowanego cukru (tyle mam w pierwotnym przepisie, ale daję mniej)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki suszonego imbiru (opcjonalnie)
  • 60 dag śliwek węgierek
  1. Masło rozpuścić w rondelku, zestawić z ognia. Dodać wszystkie sypkie składniki i wymieszać.
  2. Wydrylować śliwki.
  3. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem.
  4. Przygotowane owoce ułożyć jasną częścią w stronę spodu naczynia żaroodpornego.
  5. Posypać równomiernie „kruszonką” z płatków.
  6. Piec w temperaturze 180°C ok. 30 minut. Po upieczeniu owoce mają być miękkie, a wierzch zarumieniony.

Najlepiej podawać na ciepło, np. z gałką lodów.

Zobacz także

Dodaj komentarz