Owsiane crumble z owocami to jeden z moich ulubionych deserów. Lubię go, ponieważ: jest bardzo prosty, zdrowy i można go robić przez okrągły rok używając owoców, które są akurat dostępne. Zamiast śliwek możemy dodać borówki, maliny, truskawki, brzoskwinie, a w zimie jabłka lub owoce mrożone.
Owsiane crumble traktuję jako zdrowy smakołyk, ponieważ klasyczną kruszonkę z mąki zastępują w tym przepisie płatki owsiane. Nie ujmuje to bynajmniej deserowi walorów smakowych, a efekt końcowy jest zawsze taki sam: deser znika szybciej, niż planowaliśmy.
Najsmaczniejsze crumble wychodzi z borówką amerykańską oraz ze śliwką węgierką. Po upieczeniu deser jest sypki, ale tak pyszny, że nikomu to nie przeszkadza. Przepis pochodzi z mojej książki Święta bez chemii.
Owsiane crumble ze śliwkami
łatwe, 1 naczynie żaroodporne
- 10 dag masła + 2 łyżeczki do wysmarowania naczynia
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- ½ szklanki wiórków kokosowych (bez dwutlenku siarki E 220)
- ½ szklanki nierafinowanego cukru (tyle mam w pierwotnym przepisie, ale daję mniej)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki suszonego imbiru (opcjonalnie)
- 60 dag śliwek węgierek
- Masło rozpuścić w rondelku, zestawić z ognia. Dodać wszystkie sypkie składniki i wymieszać.
- Wydrylować śliwki.
- Naczynie żaroodporne natłuścić masłem.
- Przygotowane owoce ułożyć jasną częścią w stronę spodu naczynia żaroodpornego.
- Posypać równomiernie „kruszonką” z płatków.
- Piec w temperaturze 180°C ok. 30 minut. Po upieczeniu owoce mają być miękkie, a wierzch zarumieniony.
Najlepiej podawać na ciepło, np. z gałką lodów.