W moim domu rodzinnym od zawsze istniał taki podział przygotowywania niedzielnego/świątecznego obiadu, że tata obierał ziemniaki, mama szykowała mięso (najlepiej dwa rodzaje ?), a ja zajmowałam się surówkami. Ultra-prosta sałatka ze szpinaku z pewnością należałaby do moich obowiązków, gdym znała wcześniej przepis na nią.
Warzywa na dobre i na złe
Zawsze lubiłam smak warzyw (zwłaszcza takich prosto z krzaka: zielony groszek cukrowy, pomidory?, ogórki? ?) i nie szkoda mi było poświęcać czasu na ich przygotowywanie.
Tak jest zresztą do dziś. Gdy jestem u rodziców, to ja jestem odpowiedzialna za warzywne dodatki, a kiedy mąż albo któreś z dzieci przygotowuje obiad u nas w domu, upewniam się, że są co najmniej dwie surówki (plus kiszone ogórki?).
W książce „Zbierz, przechowaj, zjedz” autorstwa Johannesa Wätterbäck i Theres Lundén wydanego przez Wydawnictwo „Znak” jest wiele bardzo przyjaznych przepisów (czytaj: prostych i z ogólnodostępnych składników) na sezonowe i smaczne potrawy z warzyw i ziół.
Już dwa razy robiłam sałatkę ze szpinakiem z przepisu z tej książki i postanowiłam umieścić go na blogu, bo jest świetny. Mnóstwo osób ma złe wspomnienia związane ze szpinakiem, który kojarzy się im z rozgotowaną, niesmaczną breją, serwowaną w przedszkolach, na szkolnych stołówkach i w internatach. Sałatka ze świeżego szpinaku ze słonecznikiem powinna zatrzeć niesmaczne wspomnienia i przywrócić szpinakowi należne mu miejsce w każdej kuchni.

Przepis na ultra-prostą sałatkę
?Sałatka ze szpinaku?
Składniki:
pestki słonecznika
parmezan
świeży szpinak
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny (słodki i gęsty)
Wykonanie:
1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
2. Zetrzeć parmezan na tarce o grubych oczkach.
3. Do miski przełożyć połowę szpinaku, skropić je oliwą i octem balsamicznym, wrzucić połowę parmezanu i słonecznika. Potem przełożyć resztę szpinaku i powtórzyć pozostałe czynności.
(W oryginalnym przepisie górna warstwa nie ma już oliwy i octu, ja dałam).
O szpinaku słów kilka
Sezon na szpinak zaczyna się w maju i trwa do października. Szpinak przywędrował do Polski już w średniowieczu z dalekiej Persji. Pod koniec XIX wieku rozsławiły go siostry od św. Wincentego a Paulo, przyrządzając ze szpinaku stawiające na nogi lecznicze winko.
Szpinak ma sporo łatwo przyswajalnego żelaza, a także magnez, mangan, potas i jod. Jest bogaty w chlorofil, który działa krwiotwórczo, ma także dużo witamin. Wykazuje działanie dezynfekujące.
Szpinak mimo wielu niekwestionowanych zalet, ma także i wady. A mianowicie zawiera kwas szczawiowy, na który powinny uważać osoby z kamicą nerkową i chorobami nerek.
Przepis na wiosenną sałatkę z mniszka lekarskiego.