Home PRZEPISY Zdrowe pierniczki gryczano-orkiszowe

Zdrowe pierniczki gryczano-orkiszowe

by Julita Bator

Odkąd na świecie pojawiły się moje dzieci, pierniczki na stałe weszły do kanonu świątecznych przygotowań w naszym domu. Zapach przyprawy do piernika, jaki unosi się już na dwa tygodnie przed świętami, stopniowo wprowadza wszystkich domowników w świąteczny nastrój.

Na początku mojej przygody z pierniczkami skupiałam się przede wszystkim na ich wyglądzie, aby były kolorowe. Odkąd zamieniam niezdrowe składniki potraw na ich zdrowsze odpowiedniki, moim wyzwaniem jest głównie skład pierniczków, żeby były zdrową, ale i smaczną alternatywą dla sklepowych słodyczy.

Do tej pory robiłam pierniczki z mąki orkiszowej lub żytniej. W tym roku eksperymentowałam z połączeniem gryki i orkiszu. Czy z powodzeniem – przekonajcie się sami.

Możecie ozdobić je lukrem, pestkami dyni, słonecznika, gwiazdkami anyżu, wiórkami kokosowymi. Ja część pierniczków ozdobiłam inaczej, niż dotychczas, a mianowicie: cynamonem, mieloną kawą, cukrem pudrem, tartą czekoladą i kakao. Efekt przedstawiam Wam na zdjęciach. Bon appétit !

Pierniczki gryczano-orkiszowe

łatwe, około 28 sztuk

Składniki na pierniczki:

  • 50 g masła
  • 30 g nierafinowanego cukru
  • 100 g mąki gryczanej (można zemleć jasną, niepaloną kaszę gryczaną)
  • 100 g jasnej mąki orkiszowej
  • 2 żółtka
  • 50 g miodu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (bez dodatku cukru i mąki pszennej)
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • dodatkowo trochę mąki do podsypywania ciasta

Wykonanie:

  1. Wyjąć masło z lodówki, aby zmiękło.
  2. Cukier zemleć w młynku do kawy.
  3. Kaszę gryczaną zemleć na mąkę.
  4. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto.
  5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,4-0,5 cm i podsypując ciasto mąką (z dołu i z góry) wykrawać pierniczki.
  6. Jeśli chcemy pierniczki zawiesić na choince, pamiętajmy o zrobieniu dziurki słomką lub wykałaczką.
  7. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec w temperaturze 180°C w trybie „góra – dół” 10 minut.
  9. Zdejmować z blachy po wystudzeniu.

Ozdabianie:

Lukier: Łączymy 6 łyżek cukru pudru z 1 łyżką wody.

Posypka: sproszkowany cynamon, kakao, mielona kawa, cukier puder, tarta czekolada.

Wykonanie:

Wystudzone pierniczki ozdabiamy lukrem, a następnie przez sitko sypiemy na nie kakao, cukier puder itd. Najlepiej polukrować na raz tylko kilka, np. 4 pierniczki, by lukier nie zastygł, zanim umieścimy posypkę.

Rady:

  • Jeśli cukier nam za bardzo zgęstnieje, należy dodać do niego odrobinę wody i dokładnie rozmieszać.
  • Aby pierniczki zmiękły, należy je umieścić na jakiś czas w zamykanej metalowej puszce. Chcąc przyspieszyć proces zmiękczenia, umieszczam warstwę pierniczków w puszce i przekładam ją skórką z jabłka, potem następuje kolejna warstwa ciastek i kolejna skórka. Dzięki temu, że pierniczki przejmują wilgoć od skórek z jabłka, są miękkie już następnego dnia.

Zobacz także

Dodaj komentarz