Home PRZEPISYNapoje Ciepłe napoje w stylu hygge na chłodne dni

Ciepłe napoje w stylu hygge na chłodne dni

by Julita Bator

Zgodzicie się chyba ze mną, że wystarczy pomyśleć o gęstej, kremowej czekoladzie na gorąco albo o aromatycznej herbacie z piernikową nutą, by wpłynął wam na usta uśmiech, a pamięć przywołała te najlepsze wspomnienia, jedne po drugich. Te dwa ciepłe, a wręcz gorące napoje to mój sposób na poprawę nastroju w ten zimowy, mało słoneczny czas.

Domowa czekolada na gorąco

Popijanie gęstej, gorącej czekolady w zimowy dzień, gdy w kominku radośnie trzaska ogień, a za oknem biały śnieg spowija świat po horyzont, to gwarantowany poprawiacz nastroju. Na aurę nie mamy niestety wpływu, natomiast na jakość pitej przez nas czekolady – jak najbardziej. Aby skład sklepowej czekolady (pełnej białego, rafinowanego cukru, mleka w proszku, aromatów i niezdrowych substancji zagęszczających) nie zepsuł nam idyllicznego obrazka, warto zrobić ją sobie samemu. Co więcej, przepis jest banalny, a składniki ogólnodostępne.

Do zrobienia domowej czekolady  zainspirował mnie podpatrzony na kiermaszu szkolnym renifer, wypełniony kakaowym proszkiem. Zamiast gotową czekoladą w proszku, czy napojem kakaowym, swoje reniferki napełniłam własnoręcznie zrobioną czekoladą. Funkcję substancji zagęszczającej pełni w moim przepisie mąka ziemniaczana. Możecie zamiast niej użyć też skrobi kukurydzianej (najlepiej ekologicznej, bo wtedy macie pewność, że kukurydza nie pochodzi z upraw GMO).

Czekolada z tego przepisu wychodzi gęsta, kremowa i naprawdę pyszna. Zrobiłam od razu większy jej zapas, aby serwować ją moim zziębniętym narciarzom na stoku.

Czekolada na gorąco

łatwe, 16 porcji

Składniki:

  • 7 łyżek nierafinowanego cukru
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 10 łyżek kakao
  • 5 łyżeczek skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  1. Cukier zemleć.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i zetrzeć w malakserze na drobny pył.
  3. Połączyć wszystkie składniki.
  4. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Stosowanie:

  1. Podgrzać 150 ml mleka.
  2. Do ciepłego mleka wsypać 2 ½ łyżki czekolady w proszku, wymieszać i nadal gotować.
  3. Żeby nie było grudek, ucierać przez chwilę drewnianą gałką.
  4. Kiedy płyn zawrze, gotować jeszcze przez około 1 minutę na małym ogniu, mieszając, aby czekolada się nie przypaliła.

Aromatyczna herbata idealna na zimową aurę

Jeśli chcecie spędzić miły wieczór rodem z hygge, koniecznie wypróbujcie przepis na zimową herbatę z dodatkiem aromatycznych goździków, laski cynamonu i skórki pomarańczy. Zapach gotowanych przypraw i cytrusów wywołuje u nas w domu przyjemne skojarzenia – niektórym przywodzi na myśl jedyny w swoim rodzaju zapach świąt, a innym kojarzy się z szarlotką.

Do przepisu możecie użyć dowolnego gatunku herbaty w zależności od indywidualnych preferencji. Ja zaparzałam zarówno herbatę czarną jak i zieloną, a nawet ziołową. Można powtórnie zagotować przyprawy i skórki cytrusów, pamiętając jednak o tym, że aromat będzie wówczas nieco słabszy.

Zimowa herbata

łatwe, 3 porcje

Składniki:

  • 1 l wody
  • 2 laski cynamonu przełamane na pół
  • 6-8 ziaren kardamonu (im więcej kardamonu, tym smak będzie ostrzejszy)
  • 10 goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 listki laurowe
  • ½ pomarańczy
  • ½ cytryny
  • ½ mandarynki
  • 1 łyżka nierafinowanego cukru
  • miód lub nierafinowany cukier do smaku

Wykonanie:

  1. Ziarna kardamonu zgnieść w moździerzu (lub zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków).
  2. W garnku z wodą umieścić przyprawy.
  3. Umyć i sparzyć cytrusy.
  4. Z pomarańczy i cytryny zetrzeć (np. obieraczką do warzyw) bardzo cienko skórkę tak, aby nie było na niej białych części, które spowodują, że napój będzie gorzki.
  5. Skórki wrzucić do garnka.
  6. Wycisnąć sok z mandarynki i dodać cukier.
  7. Płyn doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 min.
  8. Przecedzić i zalać dowolny rodzaj herbaty.
  9. Dosłodzić wedle upodobania.

Zobacz także

Dodaj komentarz